Arhiepiscopia Craiovei a donat Spitalului Filantropia un aparat performant de peste 36.000 lei pentru dezgheţarea plasmei şi încălzirea sângelui. ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craioveni, a declarat că donaţia face parte dintr-un program social de anvergură al Mitropoliei pe care îl derulează anul acesta în şcoli şi spitale din regiune.

„Este o bucurie pentru noi sa întâmpinăm cu asemenea gesturi şi fapte pe cei care au trebuinţă de ajutorul nostru. În primul rând, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne îndeamnă să ne iubim aproapele şi considerăm ca iubirea aceasta, care vine din inimă, se concretizează în asemenea echipamente, pe care noi le-am donat Spitalului Filantropia. Fapta aceasta face parte dintr-un program vast pe care noi ni l-am propus anul acesta pentru spitale şi şcoli. Avem nevoie de asemenea exemple şi de asemenea fapte pe care le facem în numele Bisericii, în numele fraţilor şi surorilor noastre, în numele preoţilor, al credincioşilor, întrucât e binevenită aceasta bucurie de a dărui”, a spus ÎPS Irineu.

Mitropolitul Olteniei a precizat că Arhiepiscopia Craiovei va sprijini în continuare spitalul atât în ceea ce priveşte monitorizarea acestui aparat, cât şi prin asigurarea echipamentelor necesare funcţionării în spital, iar în perioada următoare se va orienta şi către alte spaţii şi laboratoare. ÎPS Irineu a dăruit spitalului şi o icoană cu Maica Domnului.

Managerul Spitalului „Filantropia”, dr.Olguţa Alice Vrancuţi, a afirmat că aparatul este foarte util pentru tratarea pacienţilor, în special în cazurile de urgenţă majoră din secţiile de hematologie, oncologie, terapie intensivă, obstetrică ginecologie, neonatologie. „Acest aparat va fi foarte util pentru crearea condiţiilor optime ale transfuzării acestor pacienţi în stare gravă. Este o binecuvântare pentru noi acest sprijin umanitar care ajută atât spitalul, pacienţii, cadrele medicale, cât şi sistemul medical din România. Am dori să se întâmple astfel de fapte bune mai tot timpul”, a declarat managerul Spitalului Clinic Municipal ‘Filantropia’ din Craiova.

Pr. Adrian Stănulică, consilier social al Arhiepiscopiei Craiovei, a afirmat că în demersurile de documentare cu privire la un astfel de aparat, reprezentanţii Arhiepiscopiei au discutat cu conducerea Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova şi au aflat că echipamentul pe care SJU îl deţine nu funcţionează, motiv pentru care ÎPS Irineu a asigurat şi costurile pentru repararea acestuia.

Cu ajutorul acestui aparat, care nu necesită curăţare decât la revizia de un an, sângele este pregătit pentru administrare în 15 minute, iar plasma în 20 de minute. La Spitalului Municipal „Filantropia”, şase din cei 12 pacienţi care au fost transfuzaţi pe 24 februarie au dezvoltat reacţii adverse, doi dintre aceştia decedând, motiv pentru care procurorii au demarat o anchetă penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul „Filantropia” cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină şi cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii şi alţi trei asistenţi din Secţia de hematologie.

Ulterior, comisia de disciplină din cadrul spitalului a decis demiterea şefului Secţiei de hematologie, începând cu data de 1 mai, pentru „neîndeplinirea obligaţiilor din punct de vedere administrativ” şi suspendarea din funcţie pe o perioadă de două luni a asistentului-şef. AGERPRES