Sustine Florena Ciobanu, Directorul General al Institutului de Cercetari pentru Acoperiri Avansate (ICAA) Bucuresti, intr-un interviu in exclusivitate pentru www.MedicalManager.ro.
–Nu foarte multa lume stie cu exactitate care sunt domeniile de activitate ale Institutului de Cercetari pentru Acoperiri Avansate (ICAA). Ne puteti explica, in cateva cuvinte, care sunt directiile principale in care va puteti implica?
– ICAA actioneaza cu precadere in cercetarea din domeniul stiintelor naturale, a ingineriei, in cercetarea biotehnologica si in cea a stiintelor sociale si umaniste. Membrii Institutului sunt insa implicati si in studii privind fabricarea vopselelor, a lacurilor sau cernelilor tipografice, sau in activitati de testari si analize tehnice.
–Cercetarile din domeniul vopselurilor au dat rezultate si in anul 2008, Institutul de Cercetari pentru Acoperiri Avansate ICAA, a castigat la Bruxelles doua medalii, una de aur si una de argint. Ce produse au fost premiate?
– Produsul premiat cu aur a fost o nanoacoperire antimicrobiana ecologica, iar medalia de argint s-a obtinut pentru Titanium, nanoacoperirea ecologica cu proprietati de autocuratare.
– Dupa obtinerea acestor distinctii, cum apreciati ca vor evolua vanzarile in acest an, comparativ cu 2008?
– Deocamdata evolutia vanzarilor produselor noastre este in scadere, partial datorita sezonului, fiind iarna si activitatea de constructii reducandu-se drastic in aceasta perioada, dar si datorita faptului ca nu a fost aprobat inca bugetul pe anul 2009.
– Produsul care a atras atentia presei este Argenta. Ce ne puteti spune despre acest produs?
– Argenta este o nanoemulsie, o vopsea lavabila activa care contine in suspensie particule insolubile de argint, obtinuta prin tehnologie nano de ultima generatie, cu efect antimicrobian (antiviral, antifungic, antibacterian) permanent. Produsul a fost testat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica si prezinta rezistenta deosebita la staphylococcus aureus. Este un produs care poate rezolva o problema acuta in majoritatea spitalelor din Romania: infectiile intraspitalicesti cu Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus).
– In ultimii ani, Institutul s-a concentrat cu precadere asupra descoperirii de acoperiri ecologice inteligente. Ce actiuni concrete au fost intreprinse in vederea atingerii acestui scop?
– Activitatea institutului a fost structurata pe trei directii principale: cercetari de interes national, cercetare aplicativa si transfer tehnologic. Rezultatele au fost sute de tehnologii si produse, studii de fezabilitate si proiecte complexe, promovate in industrie. In contextul actual, cercetarile specialistilor nostri s-au axat in special in domenii de ultima ora, precum materialele compozite, materialele nanostructurate, materialele de acoperire si tehnologiile avansate ecologice sau polimerii ecologici. Ultimii cinci ani de activitate ai Institutului s-au bucurat de rezultate concrete deosebite: au fost finalizate numeroase tehnologii si produse rezultate din proiectele de cercetare si au fost eleborate numeroase lucrari stiintifice (articole, comunicari la congrese si simpozioane), care au evidentiat valoarea deosebita a specialistilor reuniti in cadrul ICEPALV.
Institutul de Cercetari pentru Acoperiri Avansate ICAA S.A., cunoscut pana in 2007 sub numele de ICEPALV – Institutul de Cercetari pentru Protectii Anticorozive, Lacuri si Vopseluri este singurul institut de profil din tara, avand cu o istorie de peste 55 de ani. Institutul este atestat ca unitate de cercetare-dezvoltare prin decizia ANCS 9634/14.04.2008, Anexa 1, pozitita 50.