Pacienţii Secţiei Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad beneficiază de terapie ocupaţională, introdusă de câteva zile pentru diminuarea suferinţei, alături de terapia de grup, unde au loc discuţii între cei internaţi şi psihologi.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de SCJU Arad, ideea acestui proiect aparţine unor psihologi ai spitalului.
„Acest tip de intervenţie psiho-oncologică are beneficii multiple pentru pacienţi, ajutând la îmbunătăţirea stării de bine – psihologică şi spirituală, deoarece diminuează suferinţa, generând sens şi scop, ajutându-i să înţeleagă ce înseamnă această boală şi mai ales faptul că aceasta poate fi învinsă”, se arată în comunicat.
Psihologii SCJU transmit că bolnavii sunt sub stres crescut din cauza efectelor adverse ale tratamentului, dar în grupul de suport ei „au acces la alte poveşti despre lupta cu boala şi se conving că există şi alte strategii cognitive şi emoţionale de răspuns”.
„La începutul întâlnirii de grup, am avut invitată o doamnă care a trecut prin boală: intervenţie chirurgicală, tratament chimioterapeutic şi radioterapeutic în urmă cu şapte ani, şi care a împărtăşit cu pacienţii secţiei experienţa avută şi strategiile folosite pentru a depăşi fiecare fază a bolii. Încurajaţi de exemplul doamnei H.A., am pregătit un cadru specific sărbătorilor care urmează, colindul sfânt şi bun ne-a aşezat în suflet iubirea, speranţa, empatia, altruismul”, au transmis, în comunicatul de presă, psihologii Maria Pavel şi Silvia Rusan.
Pacienţii se întâlnesc nu doar pentru a-şi spune poveştile, ci şi pentru a realiza diverse decoraţiuni specifice Crăciunului, care vor împodobi Secţia Oncologie.
O asociaţie a donat materialele folosite de pacienţi la realizarea ornamentelor, iar după sărbătorile de iarnă, terapia ocupaţională va continua cu alte ateliere de creaţie. AGERPRES