Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, Carmen Lucuţa, a fost suspendat din funcţie de către Ministerul Sănătăţii, în urma cererii de demitere formulată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad, care susţine că a constatat „un cumul de neconformităţi”, între care raportarea întârziată a unor decese COVID-19, chiar şi după o lună.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, pentru AGERPRES, că decizia a fost primită de la Ministerul Sănătăţii vineri după-amiază.

„Am cerut demiterea managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, dar conform procedurii din starea de urgenţă, a fost suspendată din funcţie. A fost un cumul de neconformităţi constatate în managementul spitalului, între care amintesc neimplementarea măsurilor care să asigure respectarea metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, deficienţe în managementul privind neraportarea deceselor la Direcţia de Sănătate Publică Arad conform metodologiei INSP, deficienţe în managementul raportării setului minim de date, neîntocmirea de către SCJU Arad a fişelor de supraveghere, deficienţe constate de către echipa de evaluare medicală a trimisă de domnul secretar de stat Raed Arafat”, a spus Timiş.

Carmen Lucuţa a declarat, pentru AGERPRES, că a primit ordinul de ministru.

„Conform ordinului de ministru, am fost suspendată din funcţia de manager al SCJU Arad. Le mulţumesc tuturor colegilor, administraţiei judeţene şi locale pentru colaborarea din aceşti trei ani în care am ocupat funcţia şi îi urez succes celui care va prelua conducerea spitalului”, a spus Lucuţa.

Conform purtătorului de cuvânt al SCJU Arad, Simina Roz, funcţia de director a fost preluată, pe perioada stării de urgenţă, tot prin ordin de ministru, de către de Florina Ionescu, director financiar-contabil în cadrul spitalului.

DSP Arad a deschis o anchetă, miercuri, cu privire la raportarea întârziată a unor decese cauzate de COVID-19. Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că au fost câteva cazuri în care decesele au fost anunţate după o lună.

„Din păcate, va trebui să luăm nişte măsuri pentru a determina cadrele medicale responsabile să respecte întocmai metodologia de raportare a deceselor. Verificăm de ce s-a ajuns ca unele raportări să fie făcute atât de târziu şi vom anunţa ce măsuri sau sancţiuni vom aplica”, a spus, miercuri, Horea Timiş.

Anterior, un medic a fost sancţionat de DSP Arad cu 5.000 de lei pentru că nu a raportat la timp un deces cauzat de noul coronavirus. AGERPRES