Nu știm dacă administrarea de vitamine sau suplimente vă va ajuta sistemul imunitar să combată noul coronavirus sau va afecta gravitatea simptomelor dvs. dacă îl contractați. Dar specialiștii spun că unele suplimente pot afecta gravitatea simptomelor atunci când vine vorba de alte infecții virale.

Medicii și oamenii de știință au încă multe întrebări fără răspuns cu privire la noul coronavirus și modul în care acesta ne afectează corpul odată ce suntem expuși. Spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială sunt recomandate pentru a opri răspândirea virusului. Dar mulți se întreabă, există ceva ce putem face pentru a consolida apărarea sistemului nostru imunitar pentru a lupta împotriva virusului? Există suplimente care ar putea ajuta?

Din nou, când vine vorba de noul coronavirus, nu există date în acest moment pentru a răspunde cu siguranță modului în care un supliment ar putea ajuta sistemul imunitar să combată virusul sau nu. Însă ceea ce știu microbiologii care studiază sistemul imunitar despre apărarea organismului nostru este faptul că acesta pentru a fi în „alertă ridicată”, este de fapt un concept defect, explică Michael N. Starnbach, doctor, profesor de microbiologie la Harvard Medical School din Boston.

Sistemul nostru imunitar este conceput pentru a recunoaște lucrurile străine în corpul nostru și pentru a elimina acele lucruri străine din corpul nostru, dar acele celule și răspunsuri sunt bine reglate, spune dr. Starnbach. „Dacă sistemul imunitar ar fi prea activ, ar ataca țesuturile noastre, ceea ce se poate întâmpla în unele boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și boala Crohn”, spune el. Există într-adevăr doar dovezi că suplimentele îmbunătățesc funcția imunitară la populațiile care sunt într-adevăr subnutriți, ceea ce este rareori cazul în Statele Unite, potrivit Starnbach. „Oamenii pot fi mai sensibili la boli atunci când sunt subnutriți grav, dar nu înseamnă că reumplerea unor cantități mai mari decât cele necesare de vitamine și nutrienți la cineva va face ca sistemul lor imunitar să funcționeze mult mai bine”, spune el.

Dovada sugerează că unele vitamine și suplimente pot reduce probabilitatea unui virus respirator sau pot reduce cantitatea de timp în care o persoană este bolnavă cu un virus, mai ales dacă o persoană este deficitară într-un fel, potrivit Tod Cooperman, președintele și fondatorul Consumer.Lab.com, un furnizor de rezultate independente ale testelor și informații concepute pentru a ajuta consumatorii și profesioniștii din domeniul sănătății să identifice produsele de sănătate și nutriție de cea mai bună calitate.

Din nou, nu știm dacă vitaminele și suplimentele pentru care avem dovezi ar avea aceleași efecte împotriva noului coronavirus. „În acest moment, dacă sunteți preocupați de prinderea coronavirusului sau a oricărui alt virus, administrarea unor multivitamine de bază, în fiecare zi, este o modalitate sigură de a vă asigura că nu sunteți deficienți în nicio zonă”, spune dr. Cooperman. „Mâncarea bună, somnul bun și exercițiile fizice vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți cât mai sănătos posibil și să vă mențineți sistemul imunitar puternic”, spune el.

 

Lista cumpărăturilor Coronavirus: Ce să cumpărați și ce să săriți

Pe baza cercetărilor asupra efectelor zincului împotriva altor viruși, există unele sugestii că poate ajuta la diminuarea gravității simptomelor, așa că dacă începeți să prezentați simptome ale unui virus, inclusiv noul coronavirus, Cooperman sugerează să luaţi pastile de zinc pentru a vă proteja gâtul. Însă acum, nu există dovezi care să sprijine acest lucru.

Iată mai multe despre ceea ce se știe despre vitaminele și suplimentele specifice care pot afecta infecțiile virale.

 

Coronavirus și medicamente pe bază de prescripție medicală: ar trebui să ne facem un stoc?

Ce știm despre suplimente? Din nou, dovezile disponibile sugerează că anumite suplimente pot fi utile atunci când vine vorba de reducerea infecției sau a duratei bolii, spune Yufang Lin, medic la Clinica Cleveland din Ohio. Însă puține dovezi sugerează că suplimentele te ajută să te protejezi împotriva unui agent patogen. Și nu există dovezi că vreun supliment este un glonț de argint care vă va stimula răspunsul imun la orice amenințare.

 

Ce trebuie să știți despre a trăi cu un sistem imunitar compromis în timpul focarului COVID-19

Coronavirusul este o amenințare cu totul nouă. Nu există încă date specifice cu privire la modul în care anumite vitamine sau suplimente pot să-l afecteze sau nu, spune dr. Lin. (Toate studiile menționate mai jos investighează modul în care suplimentele funcționează împotriva altor tipuri de viruși.) „Nu știm cu adevărat dacă ar oferi sprijin în combaterea COVID-19 [boala răspândită de noul coronavirus]”, spune ea.

Iată ce știm

Floarea de soc: Există date care sugerează că floarea de soc (consumată în ceaiuri, pastile, sau pastile cu plante) poate reduce producția de virus gripal și poate ajuta oamenii să se recupereze de gripa mai repede, spune Lin. Un studiu publicat în martie 2019 în Journal of Functional Foods a descoperit că compușii floarea de soc pot inhiba viruşii și pot contribui la întărirea răspunsului imun al unei persoane la virus. Nu există date cu valabile pentru răceala comună și floarea de soc, adaugă Lin.

 

Răceala și gripa: tot ceea ce trebuie să știți

Zincul poate oferi sprijin pentru sistemul dumneavoastră imunitar și vă poate ajuta să combateți mai repede infecția cu răcelile obișnuite, spune Lin. O meta-analiză, publicată în jurnalul JRSM Open, în mai 2017, a găsit dovezi că pastilele de zinc pot scurta durata răcelii obișnuite cu peste 30 la sută. Rezultatele au recomandat ca pastilele să nu conțină acid citric sau citrat de sare. „Este o abordare la care te poți gândi să o iei în primele zile de  infecție”, adaugă ea. Nu uitați, zincul nu a fost testat în mod special cu noul coronavirus, dar a fost testat cu alți viruși. Când vine vorba de alți viruși, pastilele de zinc funcționează prin inhibarea activității virusurilor în gât, când infecția abia începe să se răspândească, diminuând acele simptome. Deci, luarea acestor pastile la scurt timp după ce începeți să experimentați simptome, vă poate ajuta, explică Cooperman. „Este destul de sigur pentru o săptămână sau două. Daca vrei să iei lozenges, nu mesteca, așa încât gâtul tău să fie acoperit continuu cu zinc ”, spune el.

Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe pachet și că nu luați mai mult decât doza recomandată, adaugă Cooperman.

Vitamina C este asociată cu unele beneficii pentru răceli, notează Lin. (Răceala obișnuită este un tip de coronavirus.). O meta-analiză a 29 de studii, inclusiv 11.306 oameni, a analizat modul în care luarea a cel puțin 200 de miligrame (mg) pe zi de vitamina C a afectat riscul și gestionarea răcelilor. Studiul, publicat în Cochrane Database of Systematic Review, a constatat că vitamina C nu a redus incidența răcelilor la adulți, dar a scurtat durata răcelilor cu 8%.

Un subgrup de studii din analiza Cochrane a analizat alergătorii de maraton, schiorii și trupele armatei care fac efort fizic în condiții foarte reci și au constatat că suplimentele de cel puțin 200 mg de vitamina C în fiecare zi par să reducă riscul de a face răceala cu 50 la sută .

Lin recomandă să urmărești să obții vitamina C de care ai nevoie zilnic și să te concentrezi pe obținerea acesteia din surse alimentare, mai degrabă decât din suplimente. „Aș încuraja să consumi legume bogate în vitamina C pentru a-ți crește nivelul de vitamina C”, spune ea. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți este de 75 până la 90 de miligrame (mg) pe zi, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate. O portocală conține aproximativ 75 mg, un ardei verde conține aproximativ 60 mg, iar o jumătate de ceașcă de varză de Bruxelles are aproape 50 mg. Nu este recomandat să luați doze foarte mari de vitamina C; odată ce dozele depășesc 400 mg, vitamina C este excretată doar în urină, potrivit scrisorii Harvard Health.

Vitamina D este importantă pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, potrivit Cooperman. Iar nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu răcelile frecvente și gripa, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate. Deoarece obținem o cantitate mare de vitamina D de care avem nevoie, de la soare, mulți oameni văd că nivelul lor scade în timpul iernii, spune Cooperman. Nu este necesar să vă verificați nivelul pentru a lua în siguranță vitamina D; Cooperman recomandă 600 – 800 UI sau 15 – 20 micrograme dacă decideți să luați suplimente.

O meta-analiză a unor studii potențiale publicate în revista BMJ în 2017 a constatat că vitamina D a redus șansele de a dezvolta o infecție respiratorie cu 42 %  la persoanele care au deficiență de vitamina D. Dozarea contează. A lua o doză zilnică de D3 între 300 UI și 4.000 UI a fost mai eficient decât a lua o doză lunară mare, potrivit raportului BMJ.

Într-un studiu placebo randomizat, efectuat la 5.110 adulți mai în vârstă care aveau deficiență de vitamina D (publicat în august 2019 în revista Clinical Infectious Diseases), datele au arătat din nou că dozele mari nu pot fi benefice în prevenirea infecției respiratorii. Participanților li s-au acordat 200.000 UI la începutul studiului, urmată de 100.000 UI lunar, cu o monitorizare medie de 1,6 ani. Anchetatorii nu au găsit nicio reducere a numărului de infecții respiratorii acute, comparativ cu placebo. În cazul în care aveţi deficiență, vitamina D nu va oferi într-adevăr multe avantaje suplimentare, dar dacă aveţi deficienţă, administrarea suplimentului poate consolida imunitatea, spune Cooperman.

 

Oțetul de mere

Deși oțetul de mere  se mândrește cu alte beneficii pentru sănătate, nu există dovezi care să demonstreze că afectează funcția imunitară sau că administrarea acestuia îmbunătățește în mod regulat șansele de a combate virusurile, spune Lin.

Turmericul

Există dovezi că turmericul poate produce unele beneficii pentru sănătate, inclusiv contribuie la gestionarea colesterolului ridicat, a controlului glucozei și a problemelor digestive, dar nu există dovezi specifice că poate ajuta la combaterea unui virus, spune Lin. Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că unul dintre compușii activi din turmeric (curcumină) acționează într-un fel asupra funcției imunitare, deși modul în care aceste efecte aduce beneficii pentru sănătate este încă neclar.

Întotdeauna anunțați medicul despre toate suplimentele pe care le luați sau intenționați să le luați, deoarece acestea pot prezenta riscuri nedorite pentru sănătate sau interacționează cu alte medicamente pe care le luați.

 

Sursa: https://www.everydayhealth.com/infectious-diseases/can-a-supplement-protect-me-against-the-new-coronavirus/