astarastoaie_noua.jpgAproximativ 3.000 de medici au părăsit România în anul 2013, informează un comunicat de presă al Colegiului Medicilor remis marți. „Este trist că presa din alte țări semnalează acest fenomen și că decidenții din România rămân indiferenți și nu iau nicio măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în România. Trebuie să remarcăm, totodată, și un grad de ipocrizie din partea țărilor care primesc medicii români, deoarece ele își rezolvă problema de sănătate publică, dar nu inițiază niciun program prin care cheltuielile educaționale ale statului român să fie recuperate prin programe și proiecte de pregătire profesională în România și investiții în sistemul de sănătate”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele CMR, referindu-se la articole apărute în publicații precum „The Guardian” sau „British Medical Journal” care au scris despre fenomenul migrației medicilor români în țări din UE.

Potrivit comunicatului CMR, jurnaliștii britanici atrag atenția asupra faptului că migrația medicilor români a determinat criza sistemului de sănătate din România. „Sistemul de sănătate românesc a intrat în criză și se confruntă cu lipsa specialiștilor, în vreme ce mii de medici pleacă să lucreze în Marea Britanie și alte țări europene, notează The Guardian citându-l pe președintele Colegiului Medicilor din România. România cheltuie sume însemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sănătate din Marea Britanie și alte țări europene”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, și „British Medical Journal” punctează intrarea în criză a sistemului de sănătate românesc din cauza plecării medicilor care aleg să emigreze în locuri cu condiții mult mai bune de muncă. De asemenea, în articole a fost remarcat faptul că mult anunțata „invazie” a românilor și bulgarilor după 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, în vreme ce medicii români sunt foarte căutați la recrutări. AGERPRES