targ de joburi4.jpgOferte pentru locuri de muncă permanente şi temporare, salarii de la 3000 de euro în sus sau chiar 2000 de lire/săptămână ca Resident Medical Officer în spitalele private din Marea Britanie, oportunităţi de dezvoltare profesională excelente, cursuri de limbă străină pentru medici şi familiile acestora, asistenţă în procesul de înregistrare şi relocare sunt doar câteva dintre avantajele oferite de angajatori medicilor clujeni în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale care a avut loc la Cluj-Napoca în weekend.

Aproximativ 1300 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică cea Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice, cel mai mare eveniment de recrutare din domeniul medical şi farmaceutic din Europa şi primul care a fost realizat în România. Târgul este organizat bianual de dr. Grzegorz Chodkowski (MedPharmCareers.com), în colaborare cu Houston NPA, partenerul oficial pentru România.

„Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice a ajuns în toamna aceasta la a V-a ediţie în România, primul eveniment din toamna aceasta având loc în weekend, la Cluj. Organizarea bianuală a unei ediţii a Târgului la Cluj a devenit o tradiţie deja şi revenim aici cu plăcere, din mai multe motive: Clujul este printre cele mai mari oraşe din România, găzduieşte o facultate de medicină extrem de bine cotată, dar şi datorită interesului crescut al personalului medical clujean faţă de joburile în străinătate. De asemenea, există comunităţi vorbitoare de alte limbi, de exemplu germana, acest lucru reprezentând un punct forte pentru companiile care oferă posturi medicale în Germania”, a declarat dr. Grzegorz Chodkowski, medic cardiolog polonez, organizatorul Târgului.


La această ediţie din Cluj au fost prezente cu oferte de muncă în afara României 15 dintre cele mai cunoscute agenţii de recrutare la nivel european (ID Medical, Helvetia Medicum, Link2Europe, Triple West Medical, Jörg Herrmann DP HRM GmbH, PERMEDEX Consulting GmbH, NES Healthcare, MediCarrera, EGV Recruiting, PARAGONA, IMS Recruitment, HCL International, Victor Wolf Ltd. – Nursing Recruitment, Anne Services, Global Medics), dar şi angajatori de top precum Suedharz Krankenhaus (spital ultra-modern cu 800 de paturi localizat în Nordhausen, Germania).

Târgul Internaţional de Cariere Medicale Cluj a oferit angajatorilor prezenţi ocazia să intre în contact direct cu medicii şi asistenţii medicali interesaţi să lucreze în sisteme de sănătate din afara României, să le explice în ce constă oferta de muncă, care sunt avantajele unui job în străinătate, care ar fi salariile pe care le-ar obţine şi explicaţii cu privire la paşii procesului de recrutare. În afara acestui avantaj major de a intra în contact direct cu recrutatorii, cei interesaţi s-au prezentat la Târg cu CV-uri într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză sau germană), putând discuta concret asupra şanselor lor de angajare şi asupra etapelor următoare pe care trebuie să le parcurgă pentru a fi eligibili pentru un job medical în străinătate.

În general, procesul de recrutare presupune: contactarea agenţiei, completarea CV-ului medical după un anumit formular şi întocmirea dosarului medical (certificate obtinute de la CMR, legalizari, analize medicale, scrisori de recomandare, test de limbă străină-după caz, înscrieri şi cursuri speciale-după caz), interviul individual cu recrutatorii în ţara de origine, interviul cu viitorul angajator în ţara unde s-a aplicat şi vizită la viitorul loc de muncă, decizia finală şi semnarea contractului de muncă. “Acest proces poate dura în medie între 1 lună şi 6 luni, totul depinde de durata obţinerii Certificatului de Conformitate şi actelor de la Colegiul medicilor. De îndată ce medicii au aceste certificate, înregistrarea în sistemul de sănătate britanic nu durează mai mult de 3-4 săptămâni de exemplu. Limba străină este de asemenea o chestiune care implică timp pentru a deveni fluent în engleză, franceză sau germană. Dacă se decid să muncească în Scandinavia, agenţiile care recrutează pentru Suedia, Norvegia sau Danemarca oferă cursuri de limbă gratuite şi cursuri de adaptare atât pentru medic, cât şi pentru familia acestuia” a explicat Simona OPREA din partea Houston NPA, compania care promovează evenimentul pe piaţa din România.

În ceea ce priveşte numărul ofertelor cu care angajatorii au venit la Târg, sunt disponibile aproximativ 4000-5000 în toată Europa, care se adresează tuturor participanţilor la aceste Târguri, nu numai celor din România, ci şi celor din restul ţărilor unde se desfăşoară Târgul în această toamnă. Printre specializările medicale cele mai căutate de recrutatori la Cluj s-au numărat anestezia, medicina de urgenţă, radiologia, medicina internă, chirurgia şi medicina generală. Ţările în care sunt oferite cele mai multe joburi în cadrul editiei a 5-a din România sunt: Marea Britanie, Irlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Franţa, Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania.


Cele mai multe posturi s-au adresat medicilor specialişti şi cei cu experienţă. Salariile şi pachetele salariale oferite personalului medical din România diferă de la o ţară la alta. Pentru medicii seniori, cele mai mici salarii oferite în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale sunt cuprinse între 80.000 – 120.0000 Euro/an, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia, iar cele mai mari în Irlanda si Marea Britanie, ajungând între 150.000-200.000 euro pe an.


În weekendurile care urmează, caravana Târgului se opreşte pe rând în oraşele:

– TIMIŞOARA – 20-21 noiembrie 2010, Hotel Continental (Blvd. Revoluţiei, Nr. 5)

– IAŞI – 27-28 noiembrie 2010, Hotel Traian (Piaţa Unirii, Nr. 1)

– BUCUREŞTI – 4-5 decembrie 2010, Rin Grand Hotel (Str. Vitan-Bârzeşti, Nr. 7D)