Aproximativ 30 de molecule destinate tratării afecţiunilor oncologice, în principal, dar şi pentru hepatitele cronice ar putea fi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în urma încheierii acordurilor cost-volum în câteva săptămâni, a declarat preşedintele ANMDM, Marius Savu.
„Moleculele au fost deja evaluate de ANMDM, se califică a fi introduse în aceste acorduri cost-volum. În mod normal, în următoarele săptămâni, dacă totul merge bine, pacienţii vor avea acces la ele. Moleculele care vor intra pe lista de compensate în câteva săptămâni vor trata afecţiuni din zona oncologică. Au început să apară acele terapii ţintite şi, practic, aici va fi principala zonă în care se vor aplica. Probabil că şi în zona hepatitelor cronice. Este vorba de aproape 30 de molecule vor intra în aceste acorduri cost-volum”, a spus Savu.
Potrivit acestuia, prin acordurile cost-volum se poate urmări eficacitatea tratamentului „punctual pentru fiecare pacient”, având în vedere că sunt medicamente care costă zeci de mii şi chiar sute de mii de euro.
„Aceste medicamente trebuie date celor care au nevoie. Vor fi posibile şi anumite preţuri preferenţiale între statul român şi producătorii internaţionali”, a afirmat Savu.
În prima etapă de actualizare, în luna iulie, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite 17 molecule pentru tratarea în special a leucemiilor, cancerelor. În cea de-a doua etapă, în urmă cu aproximativ două săptămâni, au fost incluse încă 23 de molecule. AGERPRES