alba_spital_jud.jpgAproape 2.600 de lei reprezintă suma încasată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba în prima lună de la intrarea în vigoare a legislaţiei care prevede coplata, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de protecţie şi de curăţenie.

Mai exact, suma totală încasată de la pacienţii în regim de spitalizare continuă a fost de 2.560 de lei. Cu aceşti bani s-au cumpărat botoşei de unică folosinţă, pelerine şi dezinfectant, în scopul îmbunătăţirii serviciilor acordate pacienţilor, potrivit unei informări postate miercuri pe site-ul spitalului din Alba Iulia.

Managerul unităţii, Nicoleta Coşarcă, a menţionat că informaţiile privind sumele adunate prin coplată vor fi făcute publice lunar, “deoarece Spitalul, dincolo de îngrijirea efectivă a bolnavilor, trebuie să se preocupe şi de câştigarea şi păstrarea încrederii pacienţilor”.

Valoarea coplăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă, precum şi la alte patru spitale din Alba, este de 5 lei, la alte patru fiind stabilit cuantumul maxim, respectiv 10 lei. La spitalul din Alba Iulia, cel mai mare din judeţ, această taxă este plătită de către pacienţi în secţia unde au fost internaţi, la momentul în care li se întocmeşte biletul de externare.

Potrivit legii, sunt exceptaţi de la coplată bolnavii cronic incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii şi tinerii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei şi persoanele cu handicap. De asemenea, nu se achită coplata în cazurile considerate de urgenţă.

Coplata nu se achită nici în cazul transferului pacientului dintr-o unitate sanitară în alta, pentru acordare de tratament. Aceasta nu trebuie să fie o condiţionare la internare şi se percepe doar la externare, iar în cazul decesului pacientului nu se va aplica această taxă. Mecanismul de coplată se aplică o singură dată, pe episod de internare continuă. AGERPRES