Aproximativ 200 de psihologi, invitaţi din străinătate dar şi personalităţi ale vieţii academice din România, au participat în perioada 18-20 octombrie la cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane”, care a avut loc la Bucureşti.
„Este una dintre cele mai importante şi prestigioase manifestări pe care Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei o organizează de patru ani. Manifestarea aceasta internaţională este menită să discute într-o manieră interdisciplinară, atât teoretică cât şi aplicată, toate problemele societăţii care au o componentă importantă psihologică. Anul aceasta avem aproape 200 de participanţi la acest eveniment’, a declarat rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.
Referitor la impactul evenimentului asupra universităţii, asupra colectivului de profesori şi asupra studenţilor, rectorul a subliniat faptul că acesta trebuie să fie unul foarte ridicat. „Avem gândul că studenţii învaţă foarte mult dacă sunt implicaţi în echipe de cercetare, învaţă mult mai mult decât dacă sunt pregătiţi în seminarii unde trebuie să aibă doar discuţii cu caracter foarte abstract teoretic. Universitatea din Bucureşti, care găzduieşte această manifestare, este foarte interesată de educaţie şi de cercetare, sunt două dimensiuni principale ale misiunii noastre academice în general şi în acelaşi timp în anii în care urmează suntem interesaţi şi de internaţionalizare şi de vizibilitatea noastră în plan extern”, a mai spus rectorul.
Prof. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, a ţinut să precizeze faptul că obiectivul Conferinţei Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane” a fost în primul rând promovarea cercetării şi valorificarea rezultatelor acesteia. „Cercetarea ştiinţifică veritabilă de înalt nivel este o şansă pentru psihologii din ţara noastră să elaboreze lucrări de cercetare valoroase, care să îşi găsească un ecou în lumea academică internaţională. Publicul larg este beneficiarul cercetării ştiinţifice fundamentale ca un ecou. Cercetarea ştiinţifică nu are un ecou rapid şi imediat în opinia publică, dar aceste cercetări îşi regăsesc răsunetul prin anumite interpretări, explicări de comportamente, prin preluarea unor explicaţii de către instituţii, firme etc. Multe cercetări izvorăsc din raportul de cercetări de ordin practic aplicativ realizate de către psihologi şi se întorc în mediul respectiv ca şi o dovadă vie a unor contribuţii ştiinţifice. Această conferinţă oferă psihologilor posibilitatea de a se afirma pe plan internaţional, de a avea lucrări publicate în reviste cotate ISI, de a face schimb de experienţă cu specialişti din întreaga lume. În cadrul conferinţei au fost dezbătute teme majore ale societăţii contemporane, cum sunt adaptarea la ritmul de viaţă contemporan, mecanismele de apărare”, a spus Aniţei.
La rândul său, prof. dr. Ruxandra Răşcanu, profesor emerit şi cadru didactic la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, a apreciat beneficiile manifestării, care nu au impact doar pentru psihologii, studenţii şi masteranzii care participă la eveniment, ci şi pentru societatea civilă.
„Rezultatele muncii psihologului nu se văd numai la nivelul Colegiului Psihologilor şi al profesiei de psiholog, ci trebuie să facem tot ce ţine de noi ca rezultatele să fie nişte câştiguri în viaţa reală”, a spus prof. dr. Ruxandra. AGERPRES