Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Vasile Apostol, a declarat că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu oferă „foarte mare sprijin” în campania de informare privind testarea gratuită a personalului didactic.

Precizările au fost făcute live pe Facebook, după ce primarul general, Gabriela Firea, a întrebat cum se desfăşoară campania de informare privind testarea gratuită a personalului didactic şi a celui auxiliar din unităţile de învăţământ din Bucureşti.

„Componenta de informare, pentru noi, este una foarte importantă, pentru că, într-un final, obiectivele proiectelor noastre trebuie să ajungă către beneficiari. În acest sens, am făcut adresă scrisă Inspectoratului General al Municipiului Bucureşti, însă nu ne bucurăm de foarte mare sprijin. Colaborăm cu primăriile de sector care au fost, evident, informate, cu partenerii noştri sociali, cu Federaţia Asociaţiilor de Părinţi. Începând de astăzi vor rula pe STB, pe autobuzele noi ale Bucureştiului, două afişe cu elemente de informare pentru proiecte. În egală măsură, pe pagina de web a ASSMB, testamcovid.assmb.ro, am operaţionalizat un call center, de la ora 8,00 până la ora 20,00. Colegii mei sunt la datorie, astfel încât părinţii, cadrele didactice care au nevoie de informaţii pot suna fără niciun fel de problemă”, a precizat Vasile Apostol.

La rândul său, primarul general, Gabriela Firea, a precizat că în cadrul programului este asigurată o capacitate de 5.000 de teste zilnic, fiind pregătite 24.000 de teste pentru cadrele didactice şi 250.000 pentru elevii care vor prezenta simptome de infecţie respiratorie.

„În întreaga Europă, acum, la început de an şcolar se testează masiv cadrele didactice şi elevii, în dorinţa explicită de a izola focarele de infectate, astfel încât şcoala să redevină o bucurie şi nicidecum o traumă, o spaimă pentru toţi elevii. În această clinică sunt deja programate primele cadre didactice. Ne bucurăm că îndrăznesc, că au curaj, nu este nimic grav, nu este nimic rău, nu este o analiză dificilă, dureroasă, invazivă. Asta este până la urmă calea. Decât să închidem şcoli pentru unul sau două cazuri, mai bine aflăm din timp dacă sunt persoane cu test pozitiv. Se pot izola acasă, dacă au o formă uşoară a bolii, două săptămâni, şi doar în eventualitatea în care situaţia de sănătate se complică este necesară şi internarea”, a spus primarul general.

Directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Turkes Ablachim, a declarat că sunt necesare „foarte puţine” documente în vederea înscrierii şi că testarea se va realiza în ziua următoare în care a avut loc înscrierea.

„Sunt necesare foarte puţine documente. Totul este interactiv, intuitiv şi pot să vă asigur că şi cadrele didactice şi copiii care ar avea nevoie de testare vor fi programaţi chiar a doua zi”, a spus ea.

„Am pus la dispoziţie trei linii de testare RT PCR full automate, crescând capacitatea de testare, în acest moment, la aproximativ 1.000 de teste zilnice, într-un timp de maxim 24 de ore de răspuns. Am încercat să scurtăm timpul de aşteptare la recoltare, printr-o aplicaţie care să preia automat datele pacienţilor şi, în acest fel, asigurând şi securizarea acestora”, a declarat Adrian Cotîrlă, directorul medical al centrului de unde s-a realizat transmisia.

Primăria Capitalei anunţa, joia trecută, începerea testării gratuite a personalului didactic şi a celui auxiliar din unităţile de învăţământ din Bucureşti, cu aparate Real Time PCR. De asemenea, primarul general a anunţat luni că începe programul „Şcoli sănătoase în Bucureşti”, care asigură posibilitatea testării gratuite, cu aparate RT PCR, pentru copiii din unităţile de învăţământ din Capitală care prezintă simptome de infecţie respiratorie. AGERPRES