Dragoș Zaharia, medic specialist pneumolog la Institutul Național de Pneumologie ,,Marius Nasta’’ din București, explică într-un interviu pentru cititorii Gândul.ro, principalele diferențe dintre noul coronavirus și pneumonie. Cât privește agresivitatea virusului, medicul precicează că „a crescut numărul de cazuri, iar acest lucru poate crea falsa impresie că virusul a devenit mai agresiv”.
La modul general, este un virus care nu se deosebeşte foarte mult de celelalte pe care le cunoaştem mai bine, în sensul că boala nu este mai severă – din punct de vedere statistic – însă sunt mai multe cazuri. Cred că are o contagiozitate ceva mai mare decât la celelalte virusuri: cele gripale, paragripale, cu tropism respirator etc. Pare că este puțin mai contagios, dar, statistic, nu pare să dea mai multe forme severe decât celelalte virusuri. În populație, nu există imunizare și, de aceea, apar mai multe cazuri.
Este un virus cu tropism respirator, oferă infecții respiratorii care au severitate diferită – de la o infecție asimptomatică, până la răceli. În cazurile extreme, produce sindrom de detresă respiratorie acută. Nu se deosebește foarte mult, din acest punct de vedere, de celelalte virusuri cu tropism respirator. Dacă putem numi pneumonia virală o complicație, nu este clar de ce aceasta apare la unii pacienți, iar la alții, nu. Acest lucru depinde de interacțiunea virus – organism uman, dar și de comorbiditățile pe care le au pacienții, de bolile asociate, care pot crește riscul acestora.
Materialul integral pe www.gandul.ro