Locuitorii din judeţul Bacău vor putea participa, din luna iunie 2022, la testare pentru hepatitele B şi C prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Pe 28 martie a.c. a fost deschisă procedura de afiliere la screening pentru cabinetele medicale, acestea având posibilitatea de a se înscrie şi apoi testa pacienţii, cu teste rapide, chiar în cabinete.

În fiecare judeţ din estul României testarea gratuită şi rapidă pentru hepatitele B şi C va fi posibilă timp de 6-12 luni, implicarea mare a medicilor de familie asigurând accesibilitatea screening-ului pentru cetăţeni.

Hepatitele B şi C constituie încă un subiect puţin cunoscut de populaţie, deşi uneori pot avea evoluţie severă, deşi pentru hepatita B există vaccin, deşi hepatita C se poate vindeca, deşi infectarea pe cale sexuală poate fi prevenită prin informare şi educare.

Implicarea în screening a medicilor de familie din judeţul Bacău va accesibiliza testarea pentru minimum 10.000 de pacienţi, inclusiv persoane din mediul rural sau persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate.

Liana Velica, coordonator activităţi ARAS, declară că „testarea rapidă pentru hepatite B şi C se desfăşoară deja în judeţele Iaşi, Constanţa, Tulcea şi Galaţi, fiind implicate 248 de cabinete de medicină de familie din aceste judeţe, care au asigurat consultaţii medicale pentru peste 43.000 de persoane. Rugăm medicii de familie din Bacău să vină alături de noi în acest demers de a aduce serviciile de testare aproape de pacienţi. Mai ales că proiectul asigură şi acompanierea către servicii medicale specializate a celor care primesc rezultate pozitive, în vederea stadializării şi, ulterior, a iniţierii tratamentului.”

Procedura de afiliere la screening pentru cabinetele de medicină de familie din judeţul Bacău este disponibilă pe www.arasnet.ro şi pe www.umfiasi.ro.

Activitatea de screening se desfăşoară în cadrul proiectului „LIVE(RO)2 – EST, program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare spre tratament ale pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman şi implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi.