Introducerea a 14 molecule noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite este salutată de către Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), care adaugă însă că aceste eforturi trebuie continuate, deoarece mai există pacienţi fără alternativă terapeutică inovatoare.
„Alianţa Pacienţilor Cronici din România salută şi apreciază eforturile Ministerului Sănătăţii (MS) şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de continuare a procesului de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite prin introducerea a încă 14 noi molecule, afişate pe site-urile MS şi CNAS. (…) Aceste eforturi trebuie continuate deoarece încă avem pacienţi fără alternativă terapeutică inovatoare (conform protocoalelor europene şi internaţionale) şi sperăm ca şi acest aspect să fie cât mai repede rezolvat”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de APCR.
Potrivit organizaţiei, noile medicamente compensate şi gratuite oferă o şansă suplimentară pacienţilor incluşi în diverse programe naţionale de sănătate. APCR precizează totodată că va continua să sesizeze forurilor decizionale apariţia oricăror disfuncţionalităţi sau probleme legate de acordarea serviciilor medicale sau accesul la tratament.
„Ţinând cont că scopul final atât al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi al nostru, ca asociaţie de pacienţi, este de a asigura acordarea unor servicii de sănătate de calitate şi accesul tuturor pacienţilor la acest tip de servicii, ne manifestăm speranţa pentru construcţia unui sistem public de sănătate sustenabil, centrat pe pacient”, a punctat APCR.
Noi molecule şi combinaţii de substanţe inovative pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice, cei care suferă de hipertensiune pulmonară, sepsis sever, artrită idiopatică juvenilă, tuberculoză şi hepatită au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite pe 21 octombrie. AGERPRES