Alianţa Pacienţilor Cronici din România a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să nu promulge legea care va permite exportul paralel de medicamente şi atrage atenţia că adoptarea unui asftel de act normativ ”poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din România”.

”APCR este foarte îngrijorată de votul pozitiv acordat zilele trecute de către Camera Deputaţilor legii care va permite oricărei farmacii exportul paralel de medicamente. Considerăm că adoptarea unei astfel de legi poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din România. Credem că accesul românilor la medicamente, şi aşa aflat de multe ori la voia sorţii, va suporta o nouă lovitură, deosebit de gravă. Distribuitorii de medicamente sunt obligaţi (prin Ordinul Ministrului nr. 269 din 14 martie 2017) să asigure stocuri adecvate şi continue de medicamente. Cu toate astea, dacă veţi promulga Legea care a trecut de Camera Deputaţilor, ne temem că asigurarea medicamentelor în farmacii pentru români va fi doar o opţiune. În condiţiile în care Ordinul menţionat nu prevede niciun fel de sancţiuni, ce vor alege distribuitorii – să îşi crească business-ul făcând export paralel (complet legal) sau să aibă conştiinţa împăcată şi să lase medicamentele în ţară, dar cu profit mai mic pentru companiile lor ?”, arată preşedintele APCR, Cezar Irimia, în scrisoarea transmisă.

Totodată, Asociaţia arată necesitatea dezbaterii actului normativ şi susţine realizarea unui studiu de impact. ”În speranţa că veţi înţelege semnalul nostru de alarmă, vă rugăm să vă asiguraţi că românii nu vor fi nevoiţi să îşi caute medicamentele în străinătate pentru a supravieţui”, adaugă preşedinte APCR. AGERPRES