Organizaţia Salvaţi Copiii a donat marţi Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „dr. I.A. Sbârcea” din Braşov un monitor electroencefalograf pentru secţia de nou-născuţi în valoare de 22.600 de euro, după ce în urmă cu un an maternitatea braşoveană a fost dotată şi cu alte echipamente de ultimă generaţie, un monitor cardiorespirator şi un pulsoximetru neonatal tot din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Acţiunea de marţi încheie seria unor dotări de peste 50.000 de euro iniţiate de Salvaţi Copiii în ultima săptămână, în care au fost incluse maternităţile din Sibiu, Târgu-Mureş şi Cluj.
„Organizaţia Salvaţi Copiii s-a implicat în reducerea mortalităţii infantile încă din anul 2010 pentru că România are o situaţie grea având în vedere că rata mortalităţii infantile la noi este de nouă decedaţi la mia de nou-născuţi, dublă faţă de media ţărilor din UE. Pierdem anual mai mult de 1.800 de copii până la împlinirea vârstei de un an. În Braşov, în anul 2012, conform datelor furnizate de INS, rata mortalităţii infantile a fost de 7,6 la mie, mai mică decât cea raportată la nivel naţional. Este nevoie să ne implicăm pentru a ajuta atât colectivul de medici neonatologi din această maternitate cu echipamente performante, dar să ajutăm şi mămicile pentru a avea copii sănătoşi”, a declarat preşedintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu, într-o conferinţă de presă susţinută la maternitatea din Braşov.
Şefa Secţiei de Terapie Intensivă Neonatală, dr. Olimpia Petrescu, a spus că, anul trecut, în Spitalul „I.A Sbârcea” au avut loc 4.133 de naşteri, dintre care peste 600 au fost premature. 500 de bebeluşi au avut nevoie de îngrijire specială în Secţia de Terapie Intensivă.
„Aparatura primită anul trecut de la Organizaţia Salvaţii Copiii ne permite monitorizarea prematurilor extrem de mici, care necesită proceduri complexe de îngrijire, supravieţuirea lor datorându-se, în mare parte, utilizării acestor aparate. Începând de marţi, beneficiem şi de un electroencefalograf performant, care ne va ajuta să intervenim prompt în tratamentul şi urmărirea nou-născuţilor cu suferinţă cerebrală”, a subliniat şefa Secţiei de Terapie Intensivă Neonatală.
Directorul maternităţii din Braşov, dr. Mircea Preda, a spus că acest aparat primit de la Organizaţia Salvaţi Copiii „este ca o rază de soare într-o furtună cu care se confruntă de un an unitatea medicală, în tot ce ţine de finanţare”. „Noi încercăm să facem tot ce depinde de noi în această penurie financiară. Ne-am fi dorit să nu avem niciun copil la terapie intensivă pentru că banii pentru terapie intensivă pe care îi primim de la Casa de Asigurări de Sănătate au fost zero pe primul trimestru din acest an. Mulţumim pentru acest aparat pe care l-am primit şi sperăm să avem soluţii pentru toţi copiii cu probleme”, a declarat dr. Mircea Preda.
El a adăugat că tot colectivul medical se luptă zi de zi pentru a menţine activitatea spitalului în viaţă, atâta timp cât finanţarea acoperă 60-70% din cazurile externate în fiecare lună, pentru că atât acoperă contractul pe care spitalul îl are cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Nu ştiu cât se va mai putea acoperi necesarul de materiale pentru Secţia de Terapie Intensivă. Asta depinde de voinţa furnizorilor, dacă nu vor livra în continuare pe datorie tot ce este nevoie. Dacă acum doi ani, pe programele naţionale, spitalul a primit 400.000 de lei pe an, în 2013 suma s-a redus la 350.000 de lei, iar în acest an vom primi 100.000 de lei. Până acum nu am primit niciun leu”, a afirmat dr. Mircea Preda.
Maternitatea din Braşov este una regională aici tratându-se şi paciente din judeţele Covasna şi Harghita. Acţiunea de la maternitatea din Braşov face parte din seria dotărilor asumate de Organizaţia Salvaţi Copiii pentru modernizarea a 28 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din ţară. Prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, dar şi prin alte campanii derulate în acest an vor fi investiţi 2.074.000 de lei în mai multe maternităţi şi secţii de nou-născuţi din mai multe oraşe ale ţării. AGERPRES