hiv2.jpgSituaţii dificile în asigurarea tratamentului pentru bolnavii de HIV/SIDA sunt la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, şi la spitalele din Suceava, Botoşani şi Neamţ, a precizat, miercuri, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Petre Iulian.


El a explicat că schemele de tratament includ mai multe medicamente şi dacă unul singur lipseşte nu se poate asigura schema. Potrivit lui Petre Iulian, argumentele au fost că banii au plecat cu întârziere şi achiziţionarea acestora a întârziat.

„Din întâlnirea cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a reieşit că fondurile actuale asigură tratamentul pentru încă două, trei luni. În septembrie banii se vor termina, iar în această situaţie asigurarea tratamentului va fi întreruptă. Situaţia este valabilă pentru toate bolile, nu numai pentru HIV/SIDA”, a spus, pentru AGERPRES, Petre Iulian. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte coplata în sănătate.

„Ne facem griji pentru introducerea coplăţii la tratamente şi servicii medicale. Cei de la Casă (n.r. CNAS) au spus că au trimis această reglementare la Parlament. De pe site-ul Casei reiese că multe tratamente apar cu coplată chiar şi pentru HIV/SIDA. Este vorba de tratamente care nu ţin de programul în sine, coplata pentru aceste medicamente ajunge şi la peste 1.000 de lei pe lună”, a explicat Petre Iulian.


El susţine că, odată cu scăderea salariilor, şi contribuţia la fond va fi mai mică, deci banii vor fi insuficienţi. La rândul său, preşedintele UNOPA, Cristian Roşu, a făcut referire la faptul că s-au diminuat banii cu 20% de către CNAS din cauza colectării slabe. El a menţionat că s-au demarat procedurile privind licitaţia naţională pentru achiziţionarea medicamentelor.


De asemenea, dr. Roxana Rădoi de la Spitalul de Boli infecţioase şi boli tropicale „Victor Babeş” a declarat, pentru AGERPRES, că suma alocată pentru asigurarea tratamentului pentru 2010 acoperă doar 60% din necesar, iar banii vor ajunge până la începutul lunii septembrie. Ea a spus că dacă nu se va face rectificare bugetară medicii nu vor mai putea asigura tratamentul pentru cei aproximativ 800 de pacienţi care se tratează în acest spital, iar întreruperea lui ar însemna chiar moartea acestora. AGERPRES