APAH-RO.jpgAsociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a salutat decizia Guvernului de a suplimenta fondurile pentru tratamentul pacienţilor cu hepatită cronică virală de tip C, pentru încă 10.000 de persoane afectate, şi menţionează că această decizie va avea un impact pozitiv asupra pacienţilor, prin asigurarea accesului la cele mai noi terapii şi, implicit, crescând şansele de vindecare şi revenire la un stil de viaţă normal.

„În ceea ce priveşte continuitatea măsurilor de creştere a accesului la tratament, sperăm că negocierile cost-volum-rezultat vor începe imediat şi nu se vor amâna din motive birocratice. Nu ne mai permitem să pierdem timp şi vieţi”, a transmis Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Potrivit sursei citate, aproximativ 4.400 de pacienţi cu hepatită C au avut, până acum, şansa la vindecare prin acest program, iar peste 1.800 dintre aceştia au finalizat deja tratamentul fără interferon (cu acţiune antivirală directă). 98% dintre pacienţi au fost declaraţi vindecaţi la finalul tratamentului, terapia fără interferon confirmând astfel rezultatele din studii clinice, care arătau o rată de vindecare de peste 95%.

Conform contractului semnat în septembrie 2015 de autorităţi şi potrivit protocolului terapeutic, în acest moment pot beneficia de acest tratament doar pacienţii cu ciroză (F4) compensată (scor Child-Pugh A) şi F3 cu contraindicaţie la interferon.

„Considerăm că este timpul să asigurăm o continuitate a acţiunilor în ceea ce priveşte accesul la inovaţie în tratarea hepatitelor virale, în special în ceea ce priveşte hepatita cronică virală C. Accesul tuturor pacienţilor la tratamentul fără interferon (cu acţiune antivirală directă) trebuie să fie o normalitate în condiţiile în care mulţi dintre ei au trecut prin experienţa nereuşită a unei terapii anterioare şi în condiţiile unei prevalenţe ridicate în România şi a costurilor mari asociate tratării acestor pacienţi cu alte terapii, decât cele care oferă peste 95% şansă la vindecare”, a menţionat Marinela Debu.
Statisticile citate în comunicat arată că ţara noastră se află pe primul loc la nivel european din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C.

„Rata generală de depistare a hepatitei C este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienţilor sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni.

Întrucât mulţi pacienţi nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate. 70% din pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la ciroză în 15 ani de la infectarea cu virusul C”, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES