„Anul acesta, pe lista noastră de așteptare au fost 11 copii care au murit”. Mesajul medicului Cîrstoveanu în vremea Covid-19

„Avem 31 de copii într-o secție de 27 de paturi, iar 13 dintre ei sunt – pre și postoperator – cu maladii cardiace congenitale: de la defect septal ventricular (DSV) la cord stâng hipoplazic. Practic, reanimarea noastră s-a transformat la ora actuală în cel mai mare centru de chirurgie cardiacă din țară”, spune Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie.

Potrivit medicului, e prima dată când are atât de mulți copii cardiaci în secție: „Și toți operați la inimă de doctorul Tammam, aici, în plină criză Covid. Omul ăsta e pentru mine un erou”, mai spune Cîrstoveanu despre colegul său cardiochirurg în timp ce pregătește documentele de externare pentru o fetiță ce tocmai a împlinit opt săptămâni. Născută cu retur venos total aberant, o malformație cardiacă în care niciuna dintre cele patru vene pulmonare ce aduc sânge oxigenat de la plămâni nu se implantează în atriul stâng, așa cum ar fi normal, Elena-Ariana a fost operată la Marie Curie, la șapte zile de la naștere, de către Tammam Yousef și echipa lui. Copila este unul dintre cei 36 de pacienți, salvați în aceste zile la Cardiochirurgie, în cadrul misiunilor medicale organizate de Inima Copiilor.

 

Citiți articolul integral pe Republica.ro