medici2.jpgPeste 2.700 de medici pleacă anual din ţară şi doar 30-40 se întorc, a declarat marţi la o dezbatere preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae. „Cea mai gravă problemă a sistemului sanitar rămâne exodul medicilor. Anual pleacă peste 2.700 de medici şi revin doar 30-40 iar în curând spitalele ultramoderne şi bine dotate vor deveni muzee. Ca să oprim medicii în România, trebuie să le redăm demnitatea”, a susţinut Astărăstoae.

El a precizat că în 2014 s-a făcut un pas important, acela că medicii nu mai sunt funcţionari publici sau asimilaţi acestora şi şi-a manifestat speranţa ca Legea malpraxisului să ajungă curând în Parlament.

„Sperăm să punem cât mai curând în Parlament Legea malpraxisului, pentru că în acest moment nici medicii, şi nici pacienţii nu sunt protejaţi. Pacientul care a suferit un prejudiciu în cadrul unui act medical, o eroare neimputabilă sau pentru că nu a avut la dispoziţie toate mijloacele nu este acoperit prin despăgubire. Iar medicul nu este protejat. Noua lege a malpraxisului ar putea să fie o pârghie prin care să mai oprim exodul”, a mai afirmat preşedintele CMR. AGERPRES