Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat cel mai recent raport privind agenții antibacterieni, inclusiv antibioticele, aflate în curs de dezvoltare clinică și preclinică. Chiar dacă numărul agenților antibacterieni în fază clinică a crescut de la 80 în 2021 la 97 în 2023, există o nevoie presantă pentru agenți noi, inovatori pentru a combate infecțiile grave și pentru a le înlocui pe cele care devin ineficiente din cauza utilizării pe scară largă.
Lansat pentru prima dată în 2017, acest raport anual evaluează dacă procesul actual al cercetării și dezvoltării (C&D) abordează în mod corespunzător infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la medicamente, care reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, așa cum este detaliat în Lista de patogeni bacterieni prioritari (BPPL- OMS, 2024). Ambele documente orientează procesul de cercetare și dezvoltare, cu scopul de a contracara mai eficient amenințarea tot mai mare a rezistenței la antimicrobiene (RAM).
„Rezistența la antimicrobiene se înrăutățește, iar produsele noi nu sunt dezvoltate suficient de repede pentru a combate cele mai periculoase și mortale bacterii. Factorul inovativ încă lipsește, chiar și atunci când produsele noi sunt autorizate, accesul reprezintă o provocare. Agenții antibacterieni pur și simplu nu ajung la pacienții care au nevoie de ei”, a declarat Dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct interimar al OMS pentru rezistența la antimicrobiene interimar.
Din cele 32 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare pentru a aborda infecțiile cu BPPL, doar 12 pot fi considerate inovatoare. În plus, doar 4 sunt active împotriva a cel puțin 1 agent patogen „critic” al OMS.
În mod încurajator, agenții biologici netradiționali (bacteriofagi, anticorpi, agenți anti-virulență, agenți de modulare a imunității și agenți de modulare a microbiomului), sunt explorați din ce în ce mai mult ca complemente și alternative la antibiotice. Cu toate acestea, studierea și reglementarea agenților netradiționali nu este simplă. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a facilita studiile clinice și evaluările acestor produse, pentru a determina când și cum să se utilizeze clinic acești agenți.
În ceea ce privește noile antibiotice aprobate, din data de 1 iulie 2017, 13 noi antibiotice au obținut autorizație de introducere pe piață, dar doar 2 reprezintă o nouă clasă chimică și pot fi numite inovatoare, subliniind provocarea științifică și tehnică în descoperirea de noi antibiotice care să fie eficiente împotriva bacteriilor, dar și sigure pentru oameni.
În plus, au fost autorizați 3 agenți netradiționali (produse pe bază de fecale) pentru refacerea microbiotei intestinale, pentru a preveni infecția recurentă cu Clostridioides difficile (CDI) în urma tratamentului cu antibiotice la adulți. Partea preclinică este activă și inovatoare, cu multe abordări netradiționale, ca parte a unui număr stabil de candidați preclinici în ultimii 4 ani.
Accentul este pus pe agenții patogeni Gram negativi, care sunt rezistenți la antibioticele de ultimă instanță. Bacteriile Gram-negative au abilități încorporate de a găsi noi modalități de a rezista tratamentului și pot transmite material genetic care permite altor bacterii să devină rezistente la medicamente.
Trecerea către agenți antibacterieni care vizează un singur agent patogen pare să se fi atenuat. Agenții care vizează un singur agent patogen cresc nevoia de diagnostice rapide disponibile pe scară largă și la prețuri accesibile, pentru a se asigura că bacteriile relevante sunt prezente în infecțiile care urmează să fie tratate.
Este nevoie de o mai mare transparență pentru a facilita colaborarea în jurul unor proiecte potențial inovatoare, dar provocatoare. Acest aspect ar ajuta oamenii de știință și producătorii de medicamente și ar genera mai mult interes și finanțare pentru dezvoltarea de antibiotice noi.
Eforturile de a dezvolta noi agenți antibacterieni trebuie să fie însoțite de eforturi paralele pentru a se asigura că aceștia pot fi accesați în mod echitabil, în special în țările cu venituri mici și medii. Accesul universal la instrumente de calitate și la prețuri accesibile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea infecțiilor este cheia pentru atenuarea impactului RAM asupra sănătății publice și economiei, conform priorităților strategice și operaționale ale OMS.
Sursa informațiilor: www.who.int