Prima reuniune a unui grup de lucru care va reuni experţi pe tema accesului pacienţilor din România la medicaţie va avea loc săptămâna viitoare, a anunţat, vineri, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte politica de calcul al preţurilor la medicamentelor, „lucrurile sunt perfectibile”.

„Obiectivul nostru este de a crea un cadru legal, juridic, financiar, care să se alinieze la standarde europene tocmai pentru a asigura pacienţilor din România acces la medicaţie la standarde europene. Lucrurile trebuie tratate cu o foarte mare seriozitate, pentru că vorbim de o schimbare de paradigmă, nu de un simplu ordin de ministru, care ar corecta eventuale imperfecţiuni punctuale. Trebuie făcută o analiză serioasă, trebuie gândite câteva opţiuni care să aibă foarte bine analizat şi impactul financiar, accesibilitatea pacienţilor şi, practic, să devină un cadru care să genereze o sustenabilitate pentru pacienţii din România. Aşadar, am creat săptămâna aceasta, şi săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire, un grup de lucru (…), în care să fie implicaţi toţi actorii sistemului de sănătate din România, tocmai pentru a genera o soluţie viabilă, sustenabilă, performantă, care să garanteze accesul pacienţilor din România la terapii moderne, europene”, a precizat Adrian Baciu la dezbaterea online „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, organizată de DC Media Group.

El a adăugat că „nu va fi o discuţie care să treneze la nesfârşit”, iar Ministerul Sănătăţii va lua în considerare toate analizele făcute în trecut.

Potrivit acestuia, „criza medicamentelor este o situaţie care trenează de mai mulţi ani”.

„În primul rând, este important să avem o mai bună monitorizare a stocurilor de medicamente, tocmai pentru a evita din timp discontinuităţi – scăderea stocurilor, care duce în final la lipsa de acces. (…) Pentru acest lucru este important să avem alerte, să ştim din timp când anumite stocuri de medicamente scad. Din acest punct de vedere, există un sistem electronic de raportare, pentru a putea avea informaţii şi alerte în timp real. Ministerul Sănătăţii a iniţiat acest demers de upgradare şi de optimizare a acestui sistem, care va fi preluat de către Agenţia Naţională a Medicamentului în viitorul apropiat”, a explicat Andrei Baciu. AGERPRES