Excelența în materie de igienă a mâinilor este importantă, în special pentru țările care nu au atins încă standardele de calitate în acest sens. De aceea am contactat-o pe doctor Andreea Moldovan, de la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, cea care a primit Premiul de excelență în igiena spitalicească în anul 2013.

Spitalul dumneavoastră a fost premiat în 2015, fiind și primul spital premiat în regiunea europeană centrală și de est. Ce v-a motivat să vă înscrieți în competiție?

Au fost multe motive pentru a participa: în primul rând, feedback-ul prețios obținut în urma evaluării obiective a unei instituții cu renume, faptul că avem o dotare adecvată și competitivă, spiritul competitivității – și nu în ultimul rând – speranța.

Ce s-a schimbat în spital, respectiv în spitalele românești după obținerea acestui premiu?

În ceea ce privește spitalul meu, se poate spune că am adâncit conștinetizarea importanței igienei mâinilor și am început să oferim cursuri pro bono și pentru restul spitalelor de stat și private din România, cu lecții practice. Se poate spune cu siguranță că am reușit să îmbunătățim calitatea actului medical prin creșterea igienei spitalului.

Cel mai bun lucru este că am stabilit un standard înalt și nu vom putea scădea nivelul de igienă sub acesta – este o garanție a unor condiții de igienă bune!

În ceea ce privește spitalele românești în general, acest premiu a avut numeroase efecte pozitive – de exemplu conștientizarea, că acest lucru „este disponibil și în țara mea” și motivarea că „se poate întâmpla și la noi”.

Cu sprijinul Ministrului Sănătății din România și în colaborare cu alte spitale din România, am reușit să elaborăm o nouă legislație, mai bună decât precedenta (dar nu cea mai bună), referitor la regulile și metodele de igienă a mâinilor. Schimbarea culturii poate fi simțită. Mergem într-o direcție bună.

Scopul „răspândirea experienței la nivel național în România” a reușit?

Da, am continuat cu organizarea simpozioanelor naționale (în colaborare cu Universitatea de Medicină din Brașov), ateliere de lucru, cursuri teoretice și practice și cursuri de formare pentru studenții de medicină ai universității. Cel mai important, acționăm „formând formatori”.

De ce este atât de important ca țările din CEE să participle și să se implice în aceste proiecte?

Deoarece există o mare lipsă de cunoștințe în domeniul igienei mâinilor în rândul personalului medical. Mai mult chiar, nu există încă o cultură a igienei mâinilor (dar există o dorință de cunoaștere și îmbunătățire) și pentru că avem nevoie de medicină bazată pe evidență și persoane competente care să disemineze informațiile.

Care ar putea fi motivarea pentru participarea lor?

Posibilitatea de evaluare, posibilitatea îmbunătățirii calității activității medicale, mândria recunoașterii calității (suntem oameni foarte mândri), competitivitatea, conștientizarea celorlalte beneficii care apar după aplicarea și câștigarea premiului (îmbunătățirea calității serviciilor, menținerea Standardul, schimbul de chestionare cu alte spitale etc.) și construirea de relații cu organisme fundamentale pentru sistemul de sănătate (OMS).  Interviu preluat din  Semmelweis.info.

Despre Spitalul Sfântu Constantin din Brașov 

Spitalul Sf. Constantin este un spital privat cu profil multidisciplinar, avand in total 92 de paturi, un proiect inaugurat in 10 martie 2011. Beneficiind de experienta si competentele echipei de medici cu specializare in tara si in strainatate si avand la dispozitie dotarile de ultima generatie in materie de investigatii si chirurgie, Spitalul Sf Constantin propune  pacientilor toata gama de servicii medicale specifice unui spital regional, precum si cateva domenii de excelenta, care il diferentiaza de celelalte unitati medicale existente in Brasov si la nivel national.

Spitalul Sf. Constantin se află în contract cu CASJ Brașov pentru furnizarea de servicii medicale spitalicești si este înscris în:

  • Programul Național de Oncologie;
  • Programul Național de Endoprotezare al bolnavilor cu afecțiuni articulare
  • Programul Național de Diabet zaharat, nutritțe și boli metabolice.