Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa au demarat o anchetă la Centrul de Sănătate Băneasa, după ce s-a aflat că o bătrână de 67 de ani, imobilizată la pat, a fost internată la respectiva unitate din iulie 2008 şi până în prezent, fără a i se acorda îngrijirile medicale necesare, pacienta ajungând să sufere şi de escară. Directorul DJSP, dr. Constantin Dina, a declarat miercuri că acest caz a fost depistat zilele trecute, când bătrâna a fost transferată împreună cu peste 30 de pacienţi cu afecţiuni psihice cronice în alte unităţi de profil din ţară, după decizia Ministerului Sănătăţii de desfiinţare a Centrului de Sănătate Băneasa.
”Pacienta a fost internată cu sechele post accident vascular. Era imobilizată la pat şi, din păcate, nu au avut grijă de ea. În mod normal, pacienţii imobilizaţi la pat ar trebui mişcaţi din oră în oră pentru a nu începe să se formeze acele escare, cruste negricioase care la ea erau în stadiul 3, 4. (…) Au lăsat-o în aceeaşi poziţie şi pacienta a ajuns cu escară cât un crater”, a afirmat reprezentantul DJSP. Potrivit acestuia, pacienta suferea probabil şi de tulburări depresive, fiind transferată cu ceilalţi bolnavi psihic la o unitate spitalicească din judeţul Vaslui.
Referitor la spitalizarea bătrânei timp de 32 de luni, dr. Dina a afirmat că ”în principiu normele de aplicare a contractului cadru pe anul 2010 spun că un pacient poate fi ţinut într-un spital
de psihici cronici 50 de zile, după care există posibilitatea de prelungire a perioadei, la solicitarea medicului specialist”.
Reprezentantul DJSP Constanţa a declarat că a fost demarată o anchetă ”detaliată”, fiind verificate ”cam toate serviciile medicale” pe care le-a prestat Centrul de Sănătate Băneasa de la 1 ianuarie 2010 şi până în prezent. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat miercuri că direcţiile de sănătate publică vor începe controale în toate spitalele după ce la Centrul Medical Băneasa din judeţul Constanţa a fost descoperit un caz foarte grav al unei femei cu escară. La ora actuală, la Centrul de Sănătate Băneasa mai sunt 20 de pacienţi cu afecţiuni psihice care urmează să fie transferaţi, săptămâna aceasta, la o unitate de profil din ţară. Înainte de a se lua decizia desfiinţării unităţii medicale, în centrul de la Băneasa erau internaţi 63 de pacienţi, dintre care 58 de bolnavi psihic cronici, trei pacienţi erau spitalizaţi la Secţia Obstetrică – Ginecologie, unul la Pediatrie şi altul la Medicină Internă. Pentru cei 63 de pacienţi, în spital lucrau 61 de angajaţi, dintre care 46 reprezentau personalul medical auxiliar şi infirmiere, iar 15 personalul TESA. La Centrul de Sănătate Băneasa lucrau 11 medici, dintre care şase erau rezidenţi, iar trei, medici pensionari.
Ministerul Sănătăţii a propus ca, în judeţul Constanţa, să fie desfiinţate şi transformate în cămine de bătrâni Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa. Măsura nu s-a aplicat şi unităţii medicale de la Cernavodă pentru că acest spital, conform reprezentanţilor administraţiei locale, ”deserveşte anumite proceduri legate de situaţiile de urgentă prin existenţa unor spaţii pentru decontaminarea personalului Centralei Nuclear-Electrice şi populaţiei în caz de accident nuclear sau urgenţe radiologice”. Alte cinci spitale din judeţul Constanţa au fost propuse să fie reorganizate prin comasare, astfel: Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord să se comaseze cu Institutul Naţional de Balneoclimatologie Bucureşti, Sanatoriul Balnear Mangalia cu Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea cu Spitalul Judeţean Constanţa, iar Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare cu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina