Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, luni, că actuala legislaţie creează discriminări în rândul persoanelor cu dizabilităţi.

„În acest mandat trebuie să ne bazăm pe adaptarea legislaţiei interne la noua strategie a UE lansată în martie 2021. Avem sprijinul Comisiei Europene, a instituţiilor europene pentru a ne ajuta în implementarea unei strategii şi a unei legislaţii. Legislaţia curentă creează discriminări în rândul persoanelor cu dizabilităţi în general. În fiecare săptămână, la audienţele online, discut cu oameni care-mi semnalează probleme legate fie de goluri legislative, fie de aplicarea defectuoasă a legii, întârzierea plăţilor, neîncadrarea corectă în gradul de dizabilitate sau tot felul de hârţogărie şi presiuni la care oamenii sunt supuşi”, a spus Anca Dragu, la o dezbatere online pe tematica dizabilităţii, care a marcat Ziua Internaţională de Conştientizare a Sindromului Down.

Ea a subliniat că un stat „sănătos” şi „echitabil” protejează şi oferă şanse egale la educaţie şi muncă tuturor cetăţenilor.

„Un stat şchiop, bolnav, nu reuşeşte să-şi protejeze cetăţenii, nu reuşeşte să-i aducă acolo, în zona şanselor egale, nu reuşeşte să le ofere o viaţă demnă. Angajamentul meu, ca preşedinte al Senatului, este de a sprijini aceste eforturi în ceea ce priveşte legislaţia, dar mai presus de asta în ceea ce priveşte conştientizarea opiniei publice pentru a implementa schimbări de mentalitate, de atitudine”, a afirmat Dragu.

În ceea ce priveşte situaţia copiilor cu Sindromul Down, preşedintele Senatului a arătat că trebuie schimbate mentalităţi atunci când e vorba de acest subiect.

„Trebuie să schimbăm mentalităţi, de fapt, când vorbim despre integrarea copiilor cu Sindrom Down. Noi, ca legiuitor şi formatori de opinie, avem rolul de a crea un cadru coerent legislativ, de a crea instituţii, de a crea pârghiile prin care să ne asigurăm că aceşti copii sunt integraţi în societate”, a adăugat Anca Dragu. AGERPRES