cabinet_medical_scolar.jpgSingurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința de la medicul de familie și avizul epidemiologic, a informat Ministerul Sănătății, care a menționat că analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă.

„Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit anul trecut, printr-un ordin comun, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale”, a menționat ministerul.

Conform MS, „prezența nazală și/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol” pentru sănătatea copilului. „Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic. Testele/analizele medicale pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate așa încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil”, a precizat sursa citată.

Efectuarea acestor teste/analize „interpretate în mod superficial” deschide posibilitatea unui abuz: administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară, se arată în comunicat. „Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate. Ministerul Sănătății încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări. La fel de important este să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru ‘eradicarea’ unor germeni care există în organism în mod normal”, se mai spune în comunicat. AGERPRES