Cea de-a treia ediție a conferinței Tratamente Inovative în Oncologie, organizată de Compania TARUS Media, specializată în domeniul presei medicale și al evenimentelor dedicate profesioniștilor din sănătate, a avut loc pe 3 martie, la Centrul de Excelentă în Medicină Translatională din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Tema centrală a evenimentului a fost ”Analiza moleculară și terapia personalizată în cancer”, iar la conferință au participat personalități remarcabile din domeniul oncologiei, precum și oficialități din Ministerul Sănătății și reprezentanți ai companiilor farmaceutice implicate în tratarea cancerului.

“În ultimii ani s-au făcut progrese remarcabile în cancer care a devenit o boală tratabilă și, de multe ori, curabilă. Rămâne, însă, o problemă legată de costuri. Dacă moleculele sunt acoperite de stat, testele genetice nu sunt. Acestea sunt plătite de pacienți sau de companiile farmaceutice. Trebuie să vedem dacă și testele pot avea un regim similar cu medicamentele”, a declarat, în deschiderea evenimentului, prof. dr. Irinel POPESCU, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic “Prof. dr. Dan Setlacec”, Institutul Clinic Fundeni.

Conf. dr. Diana PĂUN, consilier prezidențial, a subliniat că statisticile sunt îngrijorătoare, dar că există totuși îmbunătățiri privind controlul cancerului în țara noastră, potrivit Eurohealth Consumer Index, lansat la finalul lunii ianuarie a acestui an pentru anul 2016. “Cele mai frecvente forme de cancer în România sunt cancerul bronhopulmonar și cancerul de sân. România se află pe locul 1 în Europa la cancerul de col uterin ca mortalitate și pe locul doi ca incidență. Incidența este de două ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de trei ori mai mare. Vestea bună este că timpul de așteptare pentru radioterapie și chimioterapie a fost îmbunătățit. Cercetarea este șansa României prin potențialul uman pe care îl are”, a spus Diana Păun.

În ceea ce privește introducerea prescripției medicamentelor oncologice scumpe la nivelul medicilor specialiști și desființarea avizului necesar din partea comisiilor de experți ale CNAS, în vigoare de la 1 martie, conf. dr. Adina CROITORU, medic oncolog, Institutul Clinic Fundeni, a afirmat: “Ce este sigur e că pacienții vor beneficia mult mai rapid de tratament, în câteva zile, chiar în aceeași luna. Că va crește sau va scădea prescripția, asta e greu să spunem acum. Nu au mai fost liste de așteptare la Casa Națională și aproape toate cererile au fost aprobate. Mi-e greu să cred ca s-ar putea modifica numărul pacienților care au nevoie de astfel de tratamente”.

Analiza moleculară, imunoterapia și tratamentul personalizat reprezintă cele mai noi tendințe în combaterea cancerului. Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului.

Printre specialiștii care au susținut prezentări s-au numărat: Prof. Dr. Irinel POPESCU, Institutul Clinic Fundeni, București, Prof. Dr. Tudor Eliade CIULEANU, Institutul „Prof. Dr. I. Chiricuță”, Cluj-Napoca, Prof. Dr. Mircea DICULESCU, Institutul Clinic Fundeni, București, Prof. Dr. Lucian MIRON, Institutul Regional de Oncologie, Iași, Prof. Dr. Lorand SAVU, Genetic Lab, București, Prof. Dr. Liliana GHEORGHE, Institutul Clinic Fundeni, București, Conf. Dr. Adina CROITORU, Institutul Clinic Fundeni, București Conf. Dr. Șerban NEGRU, Centrul Oncologic Oncohelp, Timișoara, Conf. Dr. Alina TĂNASE, Institutul Clinic Fundeni, București, Conf. Dr. Vlad HERLEA, Institutul Clinic Fundeni, București, Șef Lucrări Dr. Dana Lucia STĂNCULEANU, Institutul Oncologic București, Dr. Dan JINGA, Spitalul Universitar de Urgenta București, Dr. Dragoș MEDIAN, Spitalul Clinic Filantropia, București, Dr. Daniela GRECEA, Institutul „Prof. Dr. I. Chiricuță”, Cluj-Napoca, Dr. Adrian UDREA, Medisprof, Cluj-Napoca.