Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, încurajează Ministerul Sănătăţii să ofere gratuit în continuare femeilor metode de detectare precoce a cancerului.
„Detectarea precoce şi metodele de screening pot preveni cancerul prin detectarea leziunilor şi tratarea acestora înainte ca ele să devină canceroase. România a recunoscut acest fapt prin Strategia Naţională pentru Sănătate 2014-2020 şi dl ministru a discutat o serie de măsuri pentru a preveni şi pentru detectarea precoce a cancerului. Aş vrea să încurajez în continuare Ministerul Sănătăţii să facă metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fără plată pentru toate femeile. Este important să se popularizeze formele de prevenire a cancerului printr-un stil de viaţă sănătos, dietă adecvată, limitarea expunerii la soare, limitarea consumului de tutun şi alcool. (…) Aceste lucruri trebuie învăţate de către cei tineri şi de către copii”, a spus, joi, ambasadorul SUA în România, în deschiderea celui de-al VII-lea Summit de cancer mamar şi de col uterin „WE CAN Eastern Europe/Central Asia. Advocacy, Education and Outreach in Breat and Cervical Cancer”, organizat la Palatul Parlamentului.
El a indicat că toate ţările sunt îngrijorare de procentul foarte mare de femei care suferă de cancer de col uterin şi sân, precizând că în fiecare an 700.000 de femei mor din cauza acestei boli. Ambasadorul a menţionat că în România prima cauză de deces pentru femei este cancerul, arătând că sunt afectate, în special, cele din mediul rural şi din rândul etniei rome, din cauza lipsei de informare şi a unui stil de viaţă sănătos. „Date fiind aceste statistici îngrijorătoare, România are multe provocări”, a arătat ambasadorul SUA.
Klemm a indicat că provocări există şi în ţara sa, unde cancerul de sân este cea mai întâlnită formă a acestei boli, 200.000 de cazuri fiind diagnosticate în fiecare an, iar 40.000 de femei murind din această cauză. Klemm a adăugat că în fiecare an 4.000 de femei mor de cancer de col uterin în SUA.
„120 de miliarde de dolari sunt cheltuite de SUA pentru îngrijirea pacienţilor de cancer şi această sumă probabil va creşte pe măsură ce populaţia SUA îmbătrâneşte şi incidenţa acestor tipuri de cancer creşte cu înaintarea în vârstă. Guvernul nostru încearcă să lucreze printr-o serie de instituţii, inclusiv Institutul Naţional pentru Cancer şi alte divizii ale Ministerului pentru Sănătate, de exemplu centrul de control al bolilor. (…) SUA încearcă atât de plan naţional, cât şi internaţional să colaboreze cu parteneri pentru a înţelege mai bine boala şi pentru a îmbunătăţi planurile de tratament”, a spus Hans Klemm, adăugând că SUA investesc miliarde de dolari şi în cercetare şi educaţie.
El a arătat că trebuie făcut mai mult pentru a spori gradul de prevenire a cancerului. „Am avut membri (de familie – n.r.) care au fost afectaţi de aceste boli şi îmi amintesc că acum 20 de ani o prietenă foarte apropiată mie a murit de cancer de sân la o vârstă foarte timpurie”, a spus Klemm.
Cel de-al VII-ea Summit de cancer mamar şi de col uterin are loc joi şi vineri în Bucureşti. AGERPRES