Pe 12 noiembrie, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a avut loc întâlnirea ambasadorului Franței – E.S. Philippe Gustin – cu studenții francezi de la UMF. Excelenţa sa a venit însoţit de directorul Institutului Francez din România, Stanislas Pierret, precum şi de directorul Institutului Francez din Iaşi, Alain Ramette.
Ambasadorul a ținut să menționeze de la început că „discursul meu nu se va adresa tuturor studenților francofoni, ci doar studenților din Franța.” Studenții de la linia de studiu în limba franceză, din alte state decât Franţa, s-au ridicat și au părăsit Aula, rămânând doar studenții cu cetăţenie franceză.
Ambasadorul a precizat că știe că studiile se desfășoară în cel mai bun mediu cu putință, la UMF Iași, subliniind că este necesar ca studenții „să se integreze în societatea românească”. De asemenea, E.S. Philippe Gustin a insistat ca toți studenții francezi să-şi înscrie benevol prezenţa în România la Ambasada Franţei de la Bucureşti, pentru a ține evidența acestora și a gestiona eventualele situații limită care ar putea interveni.
Studenţii francezi au ridicat diferite probleme administrative şi de imagine cu care se confruntă, cele mai „dureroase” fiind legate de recunoşterea calităţii pregătirii lor ca medici. „Există un paradox în ce privește această relație româno-franceză: medicii români – care și-au făcut studiile în România – sunt foarte numeroși în Franța și nu-i întreabă nimeni, nimic. În schimb, pentru că voi studiați în România există suspiciunea că nu sunteți bine pregătiți. Nu este adevărat! Este posibil ca imaginea României în Franța să fie cea care vă dăunează.” le-a răspuns ambasadorul Franţei.
Rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, i-a asigurat pe studenţii francofoni, indiferent de naţionalitate, că Universitatea de Medicină din Iaşi este creuzetul în care se desăvârşeşte formarea lor profesională: „Aș vrea să punctez câteva lucruri: nu sunteți victime ale sistemului de învățământ francez. Pentru noi sunteți nişte luptători care faceţi un efort financiar şi un efort de integrare pentru a vă duce la capăt un vis – acela de a fi medic. Al doilea lucru ar fi că pe lângă cetăţenia franceză aveţi şi cetăţenia acestei universităţi, aceasta caracterizându-se prin libertate, toleranţă şi diversitate: toţi studenţii de la linia de predare francofonă sunteţi fraţi, indiferent că proveniţi din Franţa sau din alte ţări francofone.”
„În ceea ce priveşte viitorul vostru în Franţa: în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din România am finalizat tratativele cu Ordinul Medicilor din Franţa şi vă pot garanta că aveţi aceleaşi drepturi şi aici şi în Franţa”, a încheiat prof.univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.