Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să elaboreze până la finalul lunii iunie normele metodologice ale Planului anticancer lansat la Cotroceni şi aprobat de Parlament la finalul anului trecut.

„Altfel, va fi extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil pentru domnul ministru să explice, în propria apărare, de ce în continuare 152 de persoane mor în fiecare zi din cauza cancerului, iar anual 20.000 de pacienţi. Sau de ce România are cu 48% mai multe decese faţă de media europeană”, a spus Gorghiu, la evenimentul „Cancer Survivor”.

Dezbaterea a fost organizată de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc sub egida Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer şi sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Gorghiu a subliniat că s-au făcut „paşi concreţi” în tratamentul şi susţinerea bolnavilor oncologici în România” şi azi un diagnostic de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte, dar „încă nu e de ajuns”.

„Când vine vorba de cancer, cel mai grav este să se vorbească în lozinci! (…) Se pot face mult mai multe, iar rolul substanţial aici îl au decidenţii la nivel naţional şi direct răspunzători. Care trebuie să lucreze concentrat şi unitar. Cifrele statistice arată că suntem încă departe de ceea ce ne-am dori. Să spunem lucrurilor pe nume! Cancerul este a doua cauză principală de deces în România: 19% din totalul deceselor sunt din cauza cancerului. 9 din 10 români sunt financiar vulnerabili în cazul unui diagnostic de cancer”, a afirmat Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că anual, în ţara noastră, dintre cele 100.000 de persoane diagnosticate cu cancer, aproape 500 sunt copii, şi a evidenţiat că rata mortalităţii în România e încă ridicată, comparativ cu rata europeană.

„Am realitatea din teren şi pentru judeţul Argeş, de unde vin eu. În 2022, patologia oncologică se afla pe locul 5 ca şi prevalenţă şi pe locul al doilea ca şi cauză de mortalitate. (…) În 2022, am pierdut 430 de argeşeni din cauza cancerului. S-a pierdut timp important! În 2015, am depus împreună cu colegi din PNL proiectul Legii prevenţiei, dar, la acel moment, sistemul nu era pregătit pentru o schimbare. (…) A primat şi logica electorală a perioadei 2015 – 2016 şi propunerea legislativă, care poate că era perfectibilă, nu a fost votată. În 2020, s-a adoptat Legea 152 pentru prevenirea îmbolnăvirilor. În 2022, s-a reglementat ‘dreptul la uitare’, care prevede ca supravieţuitorii de cancer să nu mai fie nevoie să declare asiguratorilor că au avut boala. Tot atunci, s-a votat legea prin care asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer beneficiază de concediu şi de indemnizaţie, dar şi legea care dă posibilitatea ca încadrarea în grad de handicap să se poată face la domiciliul bolnavului. De aici, din Parlament, există toată deschiderea şi întreg sprijinul pentru bolnavii de cancer”, a mai spus Gorghiu.

Ea arătat că trebuie pusă presiune pe autorităţi atunci când acestea „tărăgănează lucrurile” în ceea ce priveşte situaţia bolnavilor de cancer şi a pledat pentru demararea unor strategii cu privire la această boală.

„Poate azi, săptămâna aceasta, vorbim mai mult despre cancer, despre supravieţuitorii acestei boli, despre ce s-a făcut sau ce ar trebui făcut şi nu se face. Eu cred că e timpul să ne asumăm, să punem presiune când vedem că se tărăgănează lucrurile, cum se întâmplă la acest moment, să demarăm şi să consolidăm strategii de care oamenii suferinzi au nevoie. Strategiile şi reformele consistente, necesare nu se construiesc cu amânări sau cu politici orgolioase, personale. Mai mult, decizia de a institui Ziua Supravieţuitorului de Cancer trebuie să aibă şi o altă valoare: să reprezinte angajamentul ferm şi rapid al clasei politice în lupta pentru combaterea cancerului. Acesta este singurul răspuns concret pe care pacienţii oncologici trebuie să îl primească de la forurile decizionale de specialitate. Cancerul poate fi învins! Eu cu acest lucru optimist rămân în minte după acest eveniment”, a punctat Gorghiu. AGERPRES