Alianta pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.) sustine egalitatea de sanse intre ambulantele publice si ambulantele private. In calitate de reprezentanta a principalelor categorii de participanti din sistemul de sanatate, A.P.S.R. considera ca intreg sistemul de sanatate trebuie centrat pe pacient si nevoile acestuia de servicii de sanatate.
In ceea ce priveste segmentul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca, ambulantele private pot acoperi foarte bine aceste nevoi, tarifele decontate fiind aceleasi ca si pentru ambulantele publice.
„Noi nu vrem sa concuram cu statul, insa introducerea ambulantelor private in sistemul national de urgenta va duce la scaderea timpilor de interventie precum si la dezvoltarea sistemului cu costuri zero din partea statului”, afirma Lucian Florea, Director General al Ambulantei Neuromed si Vicepresedinte al Asociatiei Serviciilor Private de Ambulanta din Romania (ASPAR), in contextul cresterii cu 50% a apelurilor de urgenta la 112!
Noua Lege a sanatatii nu aduce nici o modificare actualului sistem de urgenta. Potrivit proiectului normativ „sistemul national de medicina de urgenta si de prim ajutor calificat din Legea nr. 95/2006 raman in vigoare”. „Intelegem importanta mentinerii actualului sistem centralizat in ceea ce priveste urgentele majore dar consideram totusi necesara discutarea si diversificarea implicarii ambulantelor private in tot ceea ce inseamna transportul si interventia prin sistemul centralizat 112. Este normal sa dezbatem si acest capitol in cadrul noului proiect de lege a sanatatii, la fel cum se discuta si pe celelalte capitole”, a declarat Cristian Hotoboc, presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.).
Fostul proiect legislativ, retras din dezbatere publica la inceputul acestui an, specifica faptul ca „asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca terestra, din cadrul sistemului national integrat de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat este asigurata de Servicii de ambulanta omologate de Ministerul Sanatatii, precum si de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare (SMURD), aflate in structura inspectoratelor pentru situatii de urgenta, a autoritatilor administratei publice locale si a spitalelor omologate prin ordin al ministrului Sanatatii in acest sens.”
In ultimii patru ani, numarul apelurilor pentru ambulanta la 112 a crescut cu 50% si in acest context, Romania are nevoie si de serviciile private de ambulanta. „Am ramas surprinsi ca in noul proiect de lege nu scrie nimic despre sistemul de urgenta. Vechiul proiect nu desfiinta SMURD sau Serviciile de ambulanta de stat, ci aducea o normalitate in sistemul de sanatate introducand conceptul de servicii de ambulanta omologate”, ne-a spus Lucian Florea, adaugand ca nu ar trebui sa se ia in calcul forma de proprietate, ci modul in care nevoile oamenilor sunt satisfacute. Lucian Florea a afirmat ca ambulantele private sunt autorizate de Ministerul Sanatatii dupa aceleasi standarde si criterii ca si SMURD sau ambulantele judetene si pot interveni la orice nivel de urgenta: „Nu exista nicio diferenta intre ambulantele private si cele publice, decat forma de proprietate. Serviciile oferite sunt standard”, a explicat acesta.
„Pacientii au dreptul la servicii medicale de urgenta de cea mai buna calitate, intr-un timp de raspuns cat mai scurt posibil. Serviciile medicale de urgenta sunt si trebuie sa ramana una dintre prioritatile sistemului. Capacitatea limitata a sectorului public de a raspunde solicitarilor si dificultatile privind investitiile publice in sistemul medical de urgenta, trebuie sa ne determine sa apelam la operatorii privati. Pentru aceasta, trebuie sa-i tratam pe operatorii privati fara discriminare, dupa aceleasi reguli si la aceleasi standarde de calitate si de cost cu operatorii publici. Operatorii privati vin cu propriile investitii si nu solicita bugetul statului, iar banii publici rezultati trebuie directionati catre alte paliere ale sistemului de sanatate. Sistemul medical de urgenta trebuie sa ramana un sistem controlat public, cu operatori publici si privati, intr-o competitie deschisa, astfel incat sa nu se creeze o polarizare importanta a dominantei niciuneia dintre parti. Din pacate, in prezent, discrepanta de tratament din partea statului, intre furnizorii publici si cei privati, impiedica acoperirea in mod echitabil a nevoilor de servicii pentru pacienti si ingreuneaza dezvoltarea sistemului medical de urgenta din Romania”, a precizat Vasile Barbu, presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) si secretar general Alianta pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.).