Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România a anunţat, joi, că se alătură Federaţiei Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România în demersurile sale pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, care sunt afectate de modificările din sistemul public de pensii.
„ANBRaRo susţine protestul iniţiat de CNDR şi avem convingerea că persoanele cu dizabilităţi, inclusiv cele produse de boli rare, au nevoie de înţelegere, acces echitabil la locuri de muncă, incluziune socială şi încurajare pentru a avea o viaţă activă şi demnă”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România aminteşte că majoritatea pacienţilor cu boli rare (peste 1.000.000 în România) sunt persoane cu dizabilităţi medii şi severe şi sunt afectaţi direct de aceste măsuri.
„Tocmai persoanele care au contribuit şi s-au străduit să lucreze, în ciuda dificultăţilor create de diagnostic şi limitările impuse de lipsa accesibilităţilor de tot felul, sunt cele mai afectate, pentru că noile modificări legislative din Legea nr. 360/2023 anulează recunoaşterea unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi. În felul acesta se descurajează integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, dar se şi subminează recunoaşterea eforturilor acestora de a participa activ în societate”, afirmă sursa citată.
Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România, prin modificările aduse de Legea pensiilor nr. 360/2023, drepturile câştigate anterior, prin care se recunoştea un stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi, „sunt anulate”.
„Se introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ţine cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilităţi grave şi accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane. În plus, îngheţarea pensiilor la valoarea din 31 august 2024 şi lipsa oricărei indexări pe o perioadă de 10-15 ani reprezintă o încălcare a dreptului la o viaţă demnă şi a principiului echităţii sociale şi egalizării şanselor. Persoanele afectate vor fi puse într-o situaţie economică şi socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaştere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale”, se mai afirmă în comunicat.
În opinia reprezentanţilor ANBRaRo, legea „nu recunoaşte” contribuţiile diferenţiate ale persoanelor cu dizabilităţi, având drept consecinţă imediată „reducerea majoră” a pensiilor unei categorii semnificative de cetăţeni.
„Această modificare legislativă este un regres semnificativ pentru echitatea socială, asigurată de legislaţia anterioară care reglementa stagiul de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de gravitatea acestora. Deşi prezentată ca o reformă, legea are efecte devastatoare asupra celor mai vulnerabile categorii de cetăţeni, punând în pericol însăşi demnitatea lor”, afirmă reprezentanţii ANBRaRo. AGERPRES