Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că va fi realizată o statistică pentru a identifica dacă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Capitală sau în alte unităţi medicale de urgenţă s-au înregistrat decese pe perioade scurte.

„O să facem şi o statistică să vedem dacă au existat acolo sau la alte spitale şi acumulări de cazuri, adică de decese pe perioade mai scurte de timp. Eu, fără să fiu specialist în Terapie Intensivă, pot să vă spun că şi în pandemie şi în cazul sezoanelor de viroze respiratorii există anumite săptămâni când, la nivel naţional, se înregistrează un număr mai mare de decese, dar o să vedem la acest spital şi putem eventual comparativ să vedem cu alte spitale de urgenţă, că trebuie să compari acelaşi tip de spital”, a spus Rafila, vineri, cu prilejul participării sale la o conferinţă pe teme medicale.

În altă ordine de idei, el a menţionat că fosta şefă a Secţiei ATI de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a semnalat o serie de probleme, care vor fi verificate.

„Sunt tot felul de probleme pe care le relatează fosta şefă. Ea consideră că este împiedicată să-şi exercite dreptul de a ocupa postul de şef de secţie. Nu cred că este vorba de aşa ceva, că este urmărită (…). Sunt probleme pe care le vom verifica şi am înmânat şi Corpului de control şi această scrisoare. Dânsa înţeleg că a mai avut astfel de probleme de-a lungul timpului. Nu e prima dată, rămâne de văzut. Acolo este un corp medical format, din câte ştiu eu, din 13 medici de terapie intensivă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Rafila, corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi un reprezentant al Colegiului Medicilor se află la Spitalul „Sfântul Pantelimon” şi a punctat că o verificare fusese programată la această unitate medicală vineri, deoarece pe 4 aprilie a fost făcută o sesizare privind probleme pe care directorul de îngrijiri le avea în raport cu directorul medical şi cu managerul.

Poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei efectuează, vineri, audieri în cazul deceselor de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti, conform unor surse judiciare.

Managerul spitalului a fost informat, joi, în scris, de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament, a arătat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.