Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că România va primi gratuit aproximativ 2.000 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva „variolei maimuţei”.

„România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene. Probabil ceva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia. (…) Va ajunge şi în România la fel ca şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în acelaşi timp”, a spus Rafila la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit acestuia, nu trebuie luate măsuri suplimentare pentru că a fost descoperit un caz într-o ţară vecină.

„Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta că a apărut la graniţă. Virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi a contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte „gripa tomatelor”, Rafila a spus că este vorba despre o alertă în India.

„Cred că este vorba despre o alertă din Asia şi deocamdată aşteptăm…. Este în India. (…) Pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informaţii suplimentare legate de modul în care o posibilă infecţie poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu cele ale celorlalte state membre al Uniunii Europene. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”, a susţinut ministrul. AGERPRES