Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa ar trebui să reintre în circuitul public, menţionând totodată importanţa păstrării echipelor medicale.
„Eu unul am vizitat acest spital în luna ianuarie. Acest spital efectiv a fost deteriorat puţin, doar la parter, în urma incendiului. Autorităţile locale începuseră o renovare în zona de instalaţie electrică. Înţelesesem că se va termina în data de 28 februarie. Nu s-a terminat. Cred că acest spital ar trebui, într-un fel sau altul, să reintre în circuitul public, pentru că el nu se leagă doar de oferta de servicii pe terapie pentru boli infecţioase. Constanţa, la fel ca Iaşiul şi alte oraşe din ţară, este centru regional HIV/SIDA„, a răspuns ministrul Rafila atunci când a fost întrebat de jurnalişti de ce nu a fost deschis încă Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.
În opinia ministrului Sănătăţii, cel mai important lucru este păstrarea echipelor de profesionişti. „Dacă echipele de profesionişti dintr-un spital sunt separate, dispersate, lucru acesta are impact pe termen lung. Dacă vrei să realizezi un colectiv de profesionişti care ştiu ce au de făcut pentru o anumită zonă de patologie şi nu le oferi locul în care să îşi desfăşoare activitatea, lucrul acesta are impact pe termen mediu. Cred că aceasta ar trebui să fie în primul rând în preocupările autorităţilor locale din Constanţa, care sunt proprietarele acestui spital”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Pe data de 1 octombrie 2021, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa a izbucnit un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane. AGERPRES