Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este „absolut inacceptabil” ca medicii să ceară pacienţilor bani sau bunuri materiale, solicitare pe care el o califică drept „intolerabilă”, o faptă de „natură penală”.

„Nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical care să pretindă un bun material sau bani, în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…), lucrul ăsta nu este acceptabil (…). Legat de solicitarea de bunuri materiale sau de bani pentru un act medical, este intolerabilă, constituie faptă penală şi nu cred că trebuie să fie acceptată de nimeni, nici de către pacienţi şi, bineînţeles, nici de către personalul medical”, a precizat Rafila, la Prima TV.

Cât priveşte atitudinea pacientului de a fi recunoscător personalului medical, o cutie de bomboane sau un buchet de flori, Rafila subliniază că nu trebuie să se cadă în cealaltă „extremă” şi să se aprecieze că o cutie cu bomboane sau un buchet de flori sunt foloase necuvenite, adăugând că se impune o campanie de educaţie a populaţiei şi una pentru personalul medical.

„Această recunoştinţă a pacientului trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă, că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit. Şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţii, apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva. Cred că trebuie să găsim şi să avem curajul să discutăm acest lucru public şi eventual poate să îl şi reglementăm, încât să nu mai existe nici această incriminare, nejustificată, pentru situaţii care sunt absolut fireşti pentru aceste lucruri”, a punctat Rafila. AGERPRES