Salariile medicilor din România nu sunt mici, fiind cu „mult” peste salariul mediu, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care consideră că luarea de mită nu are vreo legătură „cu nevoia de a trăi decent”.

„În mod evident, plata medicilor din sistemul de sănătate din România e mult peste salariul mediu din această ţară. Din acest punct de vedere, salariile, în mod evident, nu sunt mici, sunt chiar comparabile cu salariile medicilor din multe alte ţări din Uniunea Europeană. (…) Totuşi acolo eu cred că era vorba mai degrabă nu de salarii mici, ci de o problemă care ţine de cu totul alt resort care se numeşte lăcomie extremă, pentru că cineva care ia de 55 de ori şpagă într-o lună şi am văzut că valoarea era destul de consistentă înseamnă că salariul pe care îl lua, care era de două-trei-patru mii de euro, nu ştiu exact echivalentul în lei, reprezenta probabil doar 10% din valoarea foloaselor necuvenite. (…) Faptul că depozitezi sume foarte mari de bani acasă nu cred că are vreo legătură cu nevoia de a trăi decent încât să poţi să ai o viaţă absolută decentă din punct de vedere profesional şi din punct de vedere social. Mi se pare că este o motivaţie puerilă, nu are niciun fel de legătură cu realitatea”, a explicat Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Potrivit acestuia, nicio persoană care face parte dintr-un organism de conducere sau de disciplină din cadrul unui colegiu profesional nu trebuie să se antepronunţe în cazurile de acuzaţii de luare de mită făcute împotriva personalului medical.

„Când faci parte dintr-un organism de conducere sau de disciplină al unui colegiu profesional nu trebuie să te antepronunţi. Cred că lucrul acesta este total greşit. În momentul în care te antepronunţi fără să fie dezbătută cauza respectivă, pentru că există o procedură, în momentul acela te-ai decredibilizat. Este clar că automat decredibilizezi activitatea corpului din care faci parte”, a explicat ministrul. AGERPRES