Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România are în prezent peste 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID şi că, în cazul în care vor primi autorizare, dozele care vor veni din septembrie ar urma să fie adaptate tulpinilor circulante.

„Rămâne de văzut în ce măsură vor putea exista aranjamente de schimb al acestor vaccinuri (cele 8 milioane aflate în stoc – n.r.). Dacă apar altele noi, să le schimbe furnizorii. (…) Acesta a fost contractul, noi nu putem să facem altceva decât să încercăm, şi am încercat în repetate rânduri, fie prin semnarea unei scrisori comune cu alte nouă state din UE, fie prin prezentarea acestei situaţii la nivelul Comisiei Europene – am discutat cu doamna comisar Kyriakides public acest subiect. Comisia încearcă şi ea să găsească soluţii de renegociere a acestor contracte. Sunt două părţi: una este Comisia, cealaltă este reprezentată de producători. Din păcate, posibilităţile noastre de acţiune, ca state membre, sunt mai reduse, pentru că acest angajament şi acest contract a fost făcut pentru şi în numele statelor membre de către Comisia Europeană. (…) Promisiunea pe care am auzit-o când am fost la întâlnirea miniştrilor sănătăţii a fost că dozele noi, care vor veni începând din septembrie, vor fi adaptate tulpinilor circulante, dacă va exista o autorizare pentru acestea”, a spus Rafila.

El a menţionat că vaccinarea anti-COVID este o activitate de rutină care se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, la fel ca şi celelalte vaccinări. Rafila s-a declarat convins că numărul medicilor de familie din România este suficient în acest sens.

„Nu s-au înregistrat cereri semnificative de vaccinare în ultima perioadă şi de la data de 1 iulie, practic, activitatea de vaccinare va fi finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Există suficient vaccin şi în depozite. Avem peste 8 milioane de doze. Există doze la medicii de familie. Mai mult, ca să curmăm o discuţie care a avut loc în ultima perioadă, căutăm o soluţie încât pierderile de vaccin la medicul de familie să nu mai constituie pentru medicii de familie o problemă, să nu fie în vreun fel imputabile, pentru că suntem conştienţi că e un vaccin multidoză, care trebuie folosit într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie să găsim o soluţie încât dânşii să facă activitate de vaccinare, să îşi grupeze pacienţii, dar suntem şi noi conştienţi că pierderile de vaccin depăşesc acea cifră de 25% care este valabilă în momentul de faţă”, a susţinut Rafila.

Ministrul a mai declarat că în cazul persoanelor vulnerabile este recomandată administrarea dozei a treia şi a patra. „S-a demonstrat că la persoanele vulnerabile – persoane din centre de îngrijire, cu afecţiuni cronice şi aşa mai departe – probabilitatea de a face o formă gravă de boală este mai mică la cei care sunt vaccinaţi comparativ cu cei care nu sunt vaccinaţi. Sunt două elemente. Unul – legat de transmisibilitate, care am văzut că, din păcate, nu mai este influenţată nici de vaccin, nici de trecerea prin boală; avem o proporţie importantă de cazuri de reinfectare. În schimb, formele grave la persoane care au comorbidităţi sunt evitate în unele dintre cazuri şi acesta cred că este un argument serios în favoarea administrării acelor doze booster a treia sau a patra, după caz, pentru anumite categorii de persoane, fără să fie obligatoriu, fără să existe niciun fel de constrângere. Doar o informare corectă a oamenilor”, a afirmat ministrul Sănătăţii. AGERPRES