Vaccinarea în farmacii este un proces binevenit, consideră ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care susţine că rolul farmaciştilor în ceea ce priveşte informaţiile pe care le pot da publicului larg sau unei anumite categorii de pacienţi cu privire la vaccinare este foarte util.

Ministrul Sănătăţii a participat luni, online, la Conferinţa “Prevenţia, mai aproape de comunităţi: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare”, organizată de DC News.

Este un proces care este, cred eu, binevenit. (…) Rolul farmaciştilor în ceea ce priveşte informaţiile pe care le pot da publicului larg sau o anumită categorie de pacienţi în ceea ce priveşte vaccinarea este foarte foarte util, pentru că, după cum ştiţi, principala sursă de informare (…) este reprezentată de medicul de familie care consiliază pacientul, îi dă recomandările de care are nevoie şi cu atât mai mult dacă acest lucru este realizat şi în farmacie, informaţia care ajunge la comunităţi, la publicul care se interesează despre vaccinare, este cu atât mai mult binevenită şi poate să contribuie la succesul campaniilor pe care noi le desfăşurăm cel puţin în ultimii ani”, a afirmat Rafila.

În opinia sa, vaccinarea în farmacii poate să aibă consecinţe şi în ceea ce priveşte scăderea încărcării la cabinetele medicilor de familie.

Faptul că odată ce primeşti o recomandare medicală pacientul respectiv se adresează farmaciei şi nu trebuie să se mai întoarcă la medicul de familie, poate să îşi facă vaccinul în farmacie. Deci e vorba de o scurtare a drumului pacientului. Nici măcar nu mai discutăm de transportul în condiţii speciale a vaccinului care, sigur, s-ar putea să fie discutat la un anumit moment, pentru că vaccinul se administrează imediat ce omul ajunge acolo, în farmacie“, a explicat ministrul.

Rafila a spus că nu se poate discuta în prezent despre cifre foarte mari în ceea ce priveşte numărul de persoane care au fost vaccinate în farmacii.

Va fi un proces care o să crească destul de rapid, din punctul meu de vedere. Pe de o parte, creşte interesul celor care lucrează în domeniul acesta al farmaciilor comunitare sau, mă rog, farmaciile care sunt dornice să îşi vaccineze pacienţii. Aş spune că într-un fel devin pacienţi şi aceste persoane care se vaccinează în farmacii. Pe de altă parte, cred că este o componentă care condiţionează foarte mult extinderea programului cu privire la o anumită pregătire profesională care a început odată cu semnarea acestui ordin, practic o competenţă în vaccinologie care este făcută de tot mai mulţi farmacişti“, a spus Alexandru Rafila. AGERPRES