Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că România va primi de la Coreea de Sud o donaţie de echipamente medicale şi IT în valoare de aproximativ opt milioane de dolari.

„Sunt echipamente pentru INSP şi centrele regionale de sănătate publică. (…) Au fost la Iaşi, în centrele regionale de sănătate publică. Au fost şi aici, la Bucureşti. Avem, în momentul de faţă, toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului până în luna noiembrie. Presupune un transport din Republica Coreea de echipamente foarte complexe pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere. Toate aceste lucruri vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă comună cu ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo.

 

Potrivit ministrului, gestul Coreei de Sud vine în „contrapartidă” cu o donaţie de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România acestei ţări.

„Ca răspuns la sprijinul acordat de Guvernul României, Guvernul Republicii Coreea a găsit de cuviinţă să ne sprijine în dezvoltarea sistemului de sănătate publică din România. (…) O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii. Este foarte complexă din punct de vedere al conţinutului”, a mai spus Rafila.

Ministrul sănătăţii a arătat că echipamentele sunt noi, de ultimă generaţie.

„Sunt echipamente noi. Cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului şi derivatelor de tutun în ceea ce priveşte compoziţia. (…) Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate de minus 80 de grade care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate”, a explicat Rafila. AGERPRES