Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, consideră că cea mai bună soluție pentru evitarea crizelor de vaccin ar fi constituirea, la nivelul Ministerului Sănătății, a unui stoc de vaccinuri care să acopere necesarul pentru un an suplimentar.
„Faptul că au existat perioade în care vaccinul a lipsit din cabinetele medicilor de familie este un lucru evident, a fost mediatizat și singura soluție e să se găsească o posibilitate legală ca să se constituie, la nivelul Ministerului Sănătății, un stoc de vaccinuri, care să acopere necesarul pentru un an suplimentar, să putem evita aceste situații”, a declarat Alexandru Rafila, la dezbaterea „Vaccinarea – prioritate de sănătate publică și posibilă temă de siguranță națională”, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, instituirea stocului de vaccinuri pentru un an suplimentar nu ar duce la riscul expirării dozelor de vaccin. „Dacă există un management corespunzător al stocurilor, durata de valabilitate a unui vaccin este de trei ani și pe măsură ce se consumă din stocul respectiv el se înlocuiește. Dar trebuie să existe un management al acestor stocuri. Dar în momentul de față nu există posibilitatea de a achiziționa o cantitate mai mare de vaccin decât consumul pentru un an de zile”, a explicat Rafila.
Referindu-se la vaccinarea pneumococică, președintele SRM a afirmat că aceasta este introdusă aproape în toate țările Uniunii Europene. „Vaccinul era prezent în calendar, numai că nu fusese achiziționat. Faptul că MS a alocat bani este o veste foarte bună pentru părinții din România. (…) Dacă ne referim la vaccinarea pneumococică, în general e un vaccin bine acceptat de părinți, care se administrează în primul an de viață, însă atât medicii epidemiologi, care coordonează activitatea de vaccinare la nivelul fiecărui județ, cât și medicii de familie trebuie să fie în măsură să ofere toate informațiile despre eficacitate, dar mai ales despre siguranța vaccinurilor”, a susținut Rafila.
La rândul său, Marin Burlea, membru al Comisiei de sănătate a Senatului, a subliniat că vaccinarea este o temă de siguranță națională. „Dacă ne referim la cei care se opun vaccinării, de fapt sunt persoane neavizate în cea mai mare parte. Sunt și din zona sectorului sanitar sau medical, persoane care practică o medicină alternativă sau mai specială. Este o eroare fundamentală. După părerea mea, absolut toată populația pediatrică a României, care are condițiile de vârstă și de greutate, trebuie vaccinată. Este un obiectiv să se ajungă la peste 90% acoperire a populației care trebuie să fie vaccinată”, a spus Burlea.
În opinia sa, campania de informare a părinților pentru a accepta vaccinarea copiilor ar trebui făcută din școală. „Prin conștientizare, lumea trebuie să înțeleagă că vaccinarea este necesară, chiar obligatorie”, a mai spus parlamentarul. AGERPRES