Bacteriile rezistente la antibiotice compromit multe tratamente și, până în 2050, vor deveni principala cauză de mortalitate la nivel mondial, având în vedere că acestea au învățat să se apare în miliardul de ani de la apariție, în timp ce antibioticele au 75 de ani de când au fost inventate. Aceasta este concluzia informațiilor prezentate de Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în discursul să din cadrul celei de-a doua ediții a Dezbaterii profesionale regionale ”Management Modern în Industria Farmaceutică” (MMIF), ce a avut loc pe 19 octombrie, la Hotel Hilton Garden Inn, din Capitală.
”Pe de o parte, noi am folosit necontrolat antibioticele, atât în medicina umană, cât mai ales în cea veterinară, iar, pe de altă parte, nu s-au descoperit altele noi. Au fost descoperiri semnificative în anii ”50, apoi a urmat o stagnare. Această situație a dus la expansiunea infecțiilor produse de aceste bacterii multirezistente. Tocmai de aceea, nu luați antibiotice decât atunci când trebuie, iar, atunci când o faceți, luați doza indicată. Antibioticele reprezintă o medicație pentru un timp limitat, pentru care, în scurt timp, apare rezistența. Iar apariția ei, ne plasează în era preantibioticelor”, a arătat Rafila.
Potrivit acestuia, în 2050, din cauza rezistenței, 10 milioane de oameni vor muri anual, cancerul coborând pe locul doi la cauze de mortalitate.
În opinia lui Alexandru Rafila, ar trebui să se investească mai mulți bani în cercetare, printr-un parteneriat public-privat, având în vedere că doar sectorul privat nu va putea susține expansiunea sistemului, descoperirea de noi antibiotice.
”Printre cauzele rezistenței se numără abuzul (spre exemplu, infecțiile virale se tratează cu antibiotice, deși nu ar trebui) sau utilizarea antibioticelor de rezervă în spitale, uneori, pentru perioade lungi de timp, ceea ce nu este indicat. Pe de altă parte, în sectorul veterinar, se folosesc antibioticele ca factor de creștere, iar consumul de carne cu antibiotice dă rezistență la oamenii care mănâncă acea carne. Vaccinarea ar putea fi o soluție, dar avem puține vaccinuri. Cel mai important este să protejăm antibioticele, limitând răspândirea lor. Concret, medicii să nu elibereze cu ușurință antibiotice, pacienții să nu le ia la întâmplare, mai ales pe cele pe care le au pe acasă și, eventual, le țin în baie, într-un mediu umed, total nepotrivit, să fie aplicat screening-ul pacienților la bacterii multirezistente, când se internează în spitale. Importantă este și creșterea calității diagnosticului de laborator, pentru tratarea țintită. Deci diagnostic mai bun, la standarde europene, nu cel de acum 20 de ani, ghiduri clinice pentru utilizarea antibioticelor, utilizarea tuturor claselor existente, nu doar a unora, diseminarea bunelor practice”, a mai arătat președintele Societății Române de Microbiologie.
Potrivit acestuia, curățenia și spălatul pe mâine înlătură 99% dintre bacterii, iar 1% fac produsele și dispozitivele scumpe, de care, din nefericire, discută toată lumea pentru că ”acolo sunt banii”.
Programul Management Modern în Industria Farmaceutică este implementat de Oameni și Companii, cu susținerea a doi parteneri strategici: compania Antibiotice și Farmexpert, alături de Farmaciile Alphega. Management Modern în Industria Farmaceutică este un program prin care cei implicați și-au propus să identifice modalități de creștere a industriei farmaceutice din România, să afle cum afacerile din acest domeniu se pot implica, în mod semnificativ, în creșterea comunităților locale. Seria de conferințe regionale a debutat la Cluj, prin organizarea unei prime întâlniri în program, în iulie 2018 și continuă cu noi reuniuni, dedicate specialiștilor din sănătate.
Cine sunt partenerii Programului ”Management Modern în Industria Farmaceutică„
De 63 de ani, Antibiotice este o companie competitivă, al cărei brand se identifică cu eficiența, calitatea și siguranța, demonstrând că se pot atinge în România performanțele industriei farmaceutice mondiale. Antibiotice a devenit o companie adaptată pieței farmaceutice contemporane, ce face cunoscut, la nivel global, un brand autentic românesc.
Farmexpert este unul dintre cei mai importanţi distribuitori de produse farmaceutice şi parafarmaceutice din România, locul întâi în piața farmaceutică, din punct de vedere al profitabilității. Farmexpert este membru Walgreens Boots Alliance, lider mondial în industria farmaceutică și de frumusețe.
Oameni si Companii este o societate care furnizează soluții de marketing și comunicare profesională, de peste 17 ani. În mod special, Oameni si Companii construiește comunități profesionale și administrează programe și platforme de comunicare pentru acestea, una dintre ultimele platforme dezvoltate fiind ”Management Modern în Industria Farmaceutică”.