Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu crede că Planul Naţional de Control al Cancerului va rămâne pe hârtie şi a subliniat că pacienţii care suferă de această maladie trebuie să aibă acces la cele mai bune resurse de diagnostic şi tratament.

„Nu cred că acest plan (…) va rămâne pe hârtie. E opinia mea ca şi profesionist, în primul rând. Este o responsabilitate şi politică, dar şi profesională. Pacienţii de cancer din România trebuie să aibă acces la cele mai bune resurse de diagnostic şi de tratament, inclusiv la prevenţie”, a declarat ministrul Rafila, luni, cu prilejul unei conferinţe organizate de „Salvaţi Copiii”.

El a punctat că marea majoritate a normelor privind Planul Naţional de Control al Cancerului au fost elaborate.

„Normele nu sunt elaborate de birocraţi, sunt elaborate de profesionişti. Profesioniştii sunt cei care lucrează cu pacienţii oncologici, care cunosc problemele din reţea şi care propun soluţii ce trebuie adoptate ca şi legislaţie, dar ele sunt norme de natură tehnică. De asemenea, trebuie asigurată finanţarea. După cum ştiţi, finanţarea programului de oncologie, inclusiv a prevederilor care urmează să fie implementate prin Planul Naţional de Control al Cancerului este în zona Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Eu aş vrea să găsim soluţii pentru ca sistemul să funcţioneze fără disfuncţionalităţi în aceste luni şi în prima parte a anului viitor, iar la construcţia bugetului pentru anul viitor să există o finanţare care să permită începerea implementării acestor prevederi din plan”, a afirmat Alexandru Rafila.

De asemenea, el a atras atenţia asupra nevoii de reţele ierarhizate de asistenţă medicală.

„În unele locuri există, în alte locuri există mai puţin. Avem nevoie de profesionişti care să lucreze în aceste reţele, or această idee că toate lucrurile acestea se pot rezolva în trei luni sau în şase luni cred că nu este realistă”, a spus Alexandru Rafila. AGERPRES