Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că trebuie „schimbat” şi „îmbunătăţit” modul în care funcţionează sistemul de sănătate din România.

Ministrul Sănătăţii a participat marţi la Parlament la „Ora Guvernului”.

„Modul în care este gândit şi funcţionează sistemul de sănătate sigur că trebuie schimbat, trebuie îmbunătăţit. La fel ca şi pentru Programul Naţional de Combatere a Cancerului, discutăm despre un proces. Cine îşi închipuie că printr-un act normativ, fie că este ordin de ministru, fie că este Hotărâre de Guvern sau lege sau ordonanţă, lucrurile se schimbă peste noapte se înşeală, nu cunoaşte realitatea”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, un lucru foarte important îl reprezintă politica de resurse umane.

„Mai este un lucru despre care trebuie să vorbim foarte serios şi fără de care nu putem să asigurăm servicii medicale mai bune oamenilor din România – este vorba despre o politică de resurse umane, de calificare şi de atragere şi reţinerea resursei umane pe întreg teritoriul ţării, iar acest lucru reprezintă un proces care este dificil, avem parteneriat cu universităţile de medicină pentru prima dată în istoria acestui minister. Facem lucrurile acestea împreună, pregătim oamenii împreună după o perioadă în care universităţile de medicină au fost diabolizate, s-a încercat acest lucru cu cei mai buni şi mai respectaţi profesori din România”, a susţinut Rafila.

El consideră că va exista „o posibilitate de prelungire limitată” din partea Comisiei Europene a proiectelor din PNRR.

„Cred că va exista o posibilitate de prelungire limitată din partea Comisiei Europene a proiectelor din PNRR, iar în ceea ce priveşte numărul de paturi în mod evident actualele spitale judeţene din Iaşi, Cluj, Craiova trebuie să furnizeze nu numai personalul calificat, dar să existe şi o regândire a numărului de paturi la nivelul acestor spitale regionale care se vor realiza în aceste trei locaţii. (…) Avem nevoie de spitale noi în România, dar trebuie achiziţionate conform nevoii de servicii de sănătate”, a mai spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES