Managerii unităţilor sanitare au obligaţia de a dispune măsuri în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi accesul acestora la serviciile medicale fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei SARS-CoV-2, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că în cazul în care o persoană prezintă simptomatologie sau a fost contact direct poate fi testată pe cheltuiala unităţii medicale.

„Managerii unităţilor sanitare au obligaţia de a dispune măsurile în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi accesul acestora la serviciile medicale fără, repet, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei SARS-CoV-2. Unităţile sanitare publice pot organiza testarea pacienţilor. Dacă ei consideră la prezentare că pacientul are simptomatologie, este contact direct cu cineva care este confirmat unitatea sanitară poate să asigure, în niciun caz din banii pacientului, activitatea de screening la internare. Costurile activităţii sunt suportate de unitatea sanitară din venituri proprii”, a explicat Rafila, la o videoconferinţă cu directorii Direcţiilor de sănătate publică, pe care a convocat-o având în vedere perioada sărbătorilor pascale.

Potrivit ministrului, nerespectarea de către managerii unităţilor sanitare a prevederilor ordinului privind accesul în unităţile medicale spitaliceşti se constată de către personalul împuternicit din Ministerul Sănătăţii şi din cadrul Direcţiilor judeţene de sănătate publică. AGERPRES