Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la Bistriţa, că reglementările introduse în ceea ce priveşte prescrierea şi eliberarea de antibiotice încep să dea rezultate şi a reamintit faptul că nu a fost interzis dreptul de a utiliza astfel de medicamente, ci se doreşte reducerea infecţiilor cauzate de bacteriile multirezistente.

„Începe să dea rezultate foarte bune, începe să scadă consumul de antibiotice. Vreau să facem o precizare, cred că oamenii nu au fost bine informaţi sau au fost dezinformaţi, mai degrabă, de către oameni iresponsabili, care folosesc în scopuri politice decizii care sunt în favoarea sănătăţii populaţiei: nu există o interzicere a dreptului de a utiliza antibiotice, dar antibioticele trebuie utilizate atunci când trebuie, în cantităţile care trebuie, doar la prescripţia medicului. Şi de fapt asta am făcut, aşa se întâmplă absolut în toată lumea civilizată, unde bacteriile multirezistente sunt mult mai puţine decât la noi. Aşteptăm ca, odată cu această măsură, să vedem în decursul anilor următori, nu foarte mulţi, o schimbare a acestei probleme de sănătate publică, infecţiile produse de bacterii multirezistente, care produc, din păcate, foarte multe victime”, a spus Rafila.

Ministrul a precizat că o estimare exactă a consumului actual de antibiotice va putea fi făcută abia la final de an, dar speră că România va ieşi din top 3 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cantitatea de astfel de medicamente utilizată de populaţie.

Alexandru Rafila a vizitat, luni, şantierul noului corp de clădire al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, construit cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. AGERPRES