Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că un număr de 19 spitale sunt digitalizate, însă operaţional din acest punct de vedere este doar cel la Timişoara, restul de 18 aflându-se în perioada de training şi de „schimbare a mentalităţilor”.
„În momentul de faţă avem digitalizate 19 spitale, unul singur este operaţional, cel de la Timişoara. Am mai făcut acest lucru încă în 18 spitale şi ne aflăm în perioada de training şi de schimbarea mentalităţilor, pentru că trecerea de la un sistem de înregistrare pe hârtie la un sistem digital este pentru unii dificilă, dar lucrăm la acest lucru astfel încât în prima fază vom avea aceste 18 spitale în plus faţă de cel de la Timişoara şi ne dorim ca în procesul de digitalizare, care cuprinde peste 200 de spitale, să ajungem la situaţia în care toate procedurile, tot ceea ce se face asupra pacienţilor, să poată să fie înregistrat, verificat şi cuantificat, încât erorile la care faceţi referire să poată să fie şi identificate şi să se poată interveni pentru reducerea lor”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii a participat marţi la evenimentul organizat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Pacienţilor. El a spus că şi Spitalul „Sfântul Pantelimon” a fost digitalizat, însă nu este încă funcţional din acest punct de vedere.
„A fost (n.r. Spitalul Sfântul Pantelimon) între cele 18, au echipamentele, au softul, nu era funcţional, aşa cum nu era nici la celelalte. Pentru că se află în perioada de training a personalului, de schimbare a mentalităţii. La Timişoara a fost greu, foarte greu. (…) Lucrul acesta se poate face acolo unde şi colectivele sunt mobilizate şi există şi relaţii profesionale de bună calitate între membrii colectivului. Sunt convins că şi la Pantelimon, mai ales că acum am demarat un proces de restructurare şi reabilitare a secţiei de Terapie Intensivă, acest lucru va deveni operaţional într-un an de zile”, a arătat Rafila. El a spus că lucrurile ar fi fost mai clare la Spitalul „Sfântul Pantelimon” dacă sistemul digital ar fi fost funcţional.
Potrivit ministrului, spitalele digitalizate vor avea în secţiile de Terapie Intensivă şi camere video pentru a se urmări starea pacienţilor. „Camerele video într-o secţie digitalizată reprezintă un element normal pentru că există şi un panou de comandă unde sunt urmăriţi toţi pacienţii care sunt internaţi în Terapie Intensivă. Ei nu sunt filmaţi ca să fie difuzate imaginile în altă parte, sunt monitorizaţi pentru a vedea starea lor în permanenţă”, a arătat Rafila. AGERPRES