Ministerul Sănătăţii încearcă să armonizeze legislaţia astfel încât România să aibă mai multe maternităţi de gradul III, inclusiv cu serviciile de neonatologie aferente, care să facă posibilă tratarea corespunzătoare a copiilor cât mai aproape de domiciliu, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

„Încercăm să armonizăm legislaţia şi să avem mai multe maternităţi de gradul III, inclusiv cu serviciile de neonatologie aferente, care să facă posibilă tratarea corespunzătoare a copiilor cât mai aproape de domiciliu. Am văzut foarte multe locuri (în ţară) care au foarte multe dotări, au şi resursă umană. Am văzut şi situaţii contrare şi cred că responsabilitatea noastră este să investim acolo unde este nevoie. Acest lucru este foarte important, mai ales că politica de încurajare a natalităţii care este prezentă în România nu poate să fie articulată complet dacă nu are în spate şi servicii medicale care să permită o naştere sigură sau, atunci când sunt probleme legate de o naştere prematură, îngrijirea corectă a copilului”, a susţinut Rafila, prezent la Spitalul Clinic Polizu la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii.

El a amintit că prin PNRR se vor dota maternităţi din ţară, iar printr-un proiect derulat cu Banca Mondială au fost cumpărate peste 300 de incubatoare. Potrivit ministrului Sănătăţii, vor fi achiziţionate şi 12 echipamente mobile – ambulanţe de tip ATI pentru transportul copiilor.

„Am reuşit să finalizăm proiectul Băncii Mondiale, am cumpărat peste 300 de incubatoare pentru maternităţile din România. În cadrul PNRR dotăm maternităţi de gradul III cu echipamente noi pentru secţiile de neonatologie. De asemenea, cumpărăm 12 ambulanţe de terapie intensivă care să poată să asigure transportul în condiţii de deplină siguranţă a copiilor prematuri sau cu alte afecţiuni grave atunci când au nevoie de îngrijiri în alte centre decât acolo unde s-au născut. De asemenea, în cadrul PNRR construim spitale noi sau corpuri de spitale noi care găzduiesc inclusiv maternităţi noi şi secţii de neonatologie”, a afirmat Alexandru Rafila. AGERPRES