Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat necesitatea înfiinţării de centre de paliaţie şi includerea paliaţiei alături de îngrijirile la domiciliu, deoarece acestea sunt complementare.

„Nu neapărat în spitalele publice trebuie create centre de paliaţie, acesta este adevărul. (…) Unele sunt realizate de către biserici, altele – de autorităţile locale. Lucrul acesta este foarte important. Noi avem două datorii – în primul rând să nu-i împovărăm cu bariere administrative pe aceia care dezvoltă astfel de proiecte, iar cea de-a doua – să includem paliaţia alături de îngrijirile la domiciliu, pentru că sunt de multe ori complementare în strategia de sănătate a acestei ţări”, a declarat Alexandru Rafila, la o conferinţă de presă organizată de Hospice Casa Speranţei.

El a afirmat că includerea paliaţiei în draftul strategiei de sănătate a ţării presupune că alocarea de resurse şi dezvoltarea de investiţii în domeniul sănătăţii nu trebuie să se rezume doar la „servicii arhicunoscute”. Alexandru Rafila a punctat că paliaţia reprezintă „o problemă de responsabilitate comunitară”.

El a menţionat că mai multe unităţi spitaliceşti aşteaptă aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru paturi de paliaţie.

„La Roman, Episcopia Romanului şi Bacăului aşteaptă de 2 ani aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru deschiderea unui centru de paliaţie. (…) Sunt probleme de natură administrativă şi sper să le putem depăşi”, a adăugat Alexandru Rafila. AGERPRES