Problemele cauzate de agenții patogeni în spitale sunt principala cauză de îngrijorare în majoritatea unităților medicale de pe glob. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că igiena și dezinfectarea sunt ignorate sau abordate superficial. Alegerea produselor potrivite este un pas esențial, iar o primă condiție este selectare dezinfectanților medicali profesionali.

Substanțele chimice utilizate în produsele de curățare, igienizare și dezinfectare,  pot contribui considerabil la îmbunătățirea eficienței curățeniei și a igienei în spitale și clinici medicale.

Produsele de curățare antibacteriene ajută la distrugerea germenilor, produsele de curățare clorurate ajută la protejarea împotriva gripei și a bolilor de origine alimentară, iar solvenții de curățare ajută la dizolvarea grăsimilor și a uleiurilor și au adesea o bună biodegradabilitate.

Reglementările privind substanțele periculoase impun etichetarea preventivă pe recipientele oricărei soluții care prezintă un risc de rănire, pentru a ajuta consumatorii să depoziteze și să utilizeze în siguranță aceste produse și pentru a furniza informații despre măsurile de prim ajutor imediat care trebuie luate în cazul unui accident.

Dezinfectanți medicali aprobați de Ministerul Sănătății

Utilizări și beneficii

Substanțele chimice din produsele de curățare, cum ar fi detergentul de rufe, pot ajuta aceste produse să funcționeze la fel de bine în apă rece ca și în apă caldă, permițând consumatorilor să economisească bani și energie atunci când își spală hainele, respectiv echipamentul de lucru. În plus, formulele foarte concentrate de spălare a rufelor, posibile datorită formulei de ingrediente, necesită mai puține materiale de ambalare și generează mai puține deșeuri.

Produsele de curățare a suprafețelor care conțin substanțe antibacteriene, nu numai că îndepărtează murdăria și praful, dar pot, de asemenea, să ucidă germenii care pot provoca boli. KLINTENSIV® – Detergent dezinfectant concentrat

Produsele de curățenie clorurate pot contribui la protecția împotriva epidemiilor de gripă sezonieră și a episoadelor de toxiinfecții alimentare. Din această perspectivă, spitalele și alte facilități publice se bazează pe calitățile dezinfectante ale produselor pe bază de clor pentru a menține mediul înconjurător fără germeni.

Solvenții de curățare sunt, de asemenea, produse de curățare comune. De exemplu, eterii de glicol sunt foarte eficienți ca și componentă activă a formulelor de curățare intensivă a sticlei, a podelelor și a altor suprafețe dure. Acești solvenți au o bună compatibilitate cu apa, o mare solvabilitate pentru grăsimi și uleiuri și o bună biodegradabilitate.

Informații privind siguranța

La acest moment, producătorii de soluții dezinfectante și produse pentru igienizare oferă mai multe informații decât oricând despre ingredientele folosite. Inițiativa de comunicare a ingredientelor produselor de consum, lansată în 2010, rezumă modul în care companiile furnizează informații despre ingredientele din produsele din patru categorii majore: produse de îngrijire a aerului, produse pentru dezinfectarea suprafețelor, produse de curățare și produse pentru mâini și tegumente. Pentru publicul tehnic, datele privind siguranța umană și de mediu pentru ingredientele chimice utilizate în produsele de curățare sunt disponibile în mod public prin consultarea fișelor tehnice care fie însoțesc produsul, fie sunt menționate pe eticheta acestuia.

SPORYCIDE® – Dezinfectant concentrat de nivel înalt

Produsele de curățare, deși sigure și eficiente, trebuie manipulate în mod corespunzător pentru a proteja sănătatea consumatorilor și a pacienților. Utilizatorii trebuie să respecte toate instrucțiunile de manipulare în condiții de siguranță de pe eticheta unui produs înainte de a utiliza un anumit produs.

Descoperă gama completă de dezinfectanți medicali.

Care sunt ingredientele produselor de igienizare?

Există multe tipuri diferite de ingrediente folosite în produsele de curățare și dezinfectare pentru a le ajuta să funcționeze. De exemplu, este posibil să conțină solvenți precum etanolul, alcool sau clor. Toate ingredientele sunt enumerate pe etichetă sau pe ambalaj. Pentru ca un produs să fie eficient, este necesar ca acesta să aibă, în același timp, acțiune virucidă și antibacteriană certificată. În cazul dezinfectanților pentru mâini și tegumente, se impune adăugarea unor substanțe emoliente, protectoare si hidratante care să asigure echilibrul lipidic al pielii, prevenind apariția efectelor nedorite după o utilizare multiplă, precum senzația de piele uscată sau crapată.

ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru mâini și tegumente

Există substanțe chimice toxice în produsele de curățare?

Orice substanță chimică, chiar și apa sau oxigenul, poate fi toxică dacă este ingerată în exces sau absorbită în organism. Toxicitatea unei anumite substanțe depinde de o serie de factori, inclusiv de cantitatea de substanță la care este expusă o persoană, de modul în care este expusă și de durata de timp.

Deși produsele de igienizare și dezinfectare sunt sigure și eficiente, acestea trebuie manipulate în mod corespunzător pentru a proteja sănătatea personalului medical și a pacienților. Utilizatorii trebuie să urmeze toate instrucțiunile de manipulare în condiții de siguranță de pe eticheta unui produs înainte de a utiliza un anumit produs de curățare.

Cum se selectează produsele pentru igienizarea și dezinfectarea supafețelor din spitale?

Nu trebuie subestimată niciodată importanța unui agent de curățare și dezinfectare. Personalul responsabil de curățenie, dezinfectare și sterilizare deține o mare responsabilitate în asigurarea siguranței pacienților din spitale. Curățarea este etapa cea mai critică în reprelucrarea instrumentelor și dispozitivelor chirurgicale. Instrumentele și dispozitivele complexe reutilizabile, cum ar fi endoscoapele, curățate necorespunzător, îi expun pe pacienți unui risc grav de infecții. Prin urmare, este absolut esențial să se utilizeze un detergent optimizat, de înaltă calitate. 

Detergent dezinfectant enzimatic concentrat

Dar ce constituie un agent de curățare ideal? Din păcate, nu toate formulele de detergent sau dezinfectant sunt create la fel. Din acest motiv, este întotdeuana obligatorie folosirea doar a produselor certificate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății.

Orice produs destinat igienizării suprafețelor din spitale trebuie să fie:

  • Capabil să curețe și să îndepărteze murdăriile relevante din punct de vedere clinic. Un singur detergent poate fi utilizat pentru toate problemele de curățare, iar acțiunea sa puternică de curățare reduce nevoia de frecare manuală.
  • Mai puține suprafețe deteriorate înseamnă mai puține daune și costuri mai reduse.
  • Compatibil cu materialele care se curăță (și cu echipamentul de curățare). Dispozitivele medicale sunt mai puțin deteriorate, iar departamentul poate folosi un singur detergent pentru toate nevoile.
  • Respectarea mediului este mai importantă ca niciodată.
  • Lucrătorii CS/SPD sunt menținuți în siguranță, protejați de intoxicații.
  • Capabil să asigure o utilizare și o durată de depozitare adecvate. Acest lucru permite o mai bună gestionare a stocului, reduce costul achizițiilor și duce la mai puține deșeuri din cauza expirării produselor.
  • Capabil să dizolve și să disperseze rapid solurile. O performanță mai bună a produsului scurtează timpul de curățare, economisește bani pe energie și scade necesitatea de a curăța din nou.
  • KLINOPRO – dezinfectant pentru suprafețe și ustensile

Sursa:  https://www.chemicalsafetyfacts.org/chemicals/cleaning-products/